sierpnia 16, 2022

Tosty z mozzarellą i bazylią

Tosty z mozzarellą i bazylią


Słodkawe tosty na chałce, zrumienione i mega chrupiące, a w środku same dobroci. Mozzarella i bazylia to przecież połączenie idealne, a ja pokusiłam się jeszcze o dodatek szpinaku :)

Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 porcje):

  • 8 kromek z dużej chałki
  • 1 łyżka miodu
  • 125 g. (1 kulka) mozzarelli
  • 4 plastry cheddara
  • 1 duża garść listków bazylii
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • kilka sztuk obranych orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml. oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Tosty z mozzarellą i bazylią



Szpinak i bazylię przełóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Wlej oliwę, dodaj posiekane orzechy i posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie zblenduj.

Kromki chałki usmaż na suchej patelni aż zrobią się lekko rumiane. Na 4 kromkach cieniutko rozsmaruj miód, połóż plastry cheddara. Cheddar posmaruj bazyliowo-szpinakowym pesto. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Przykryj tosty pozostałymi kromkami i smaż z obu stron na patelni grillowej (lub zwykłej) na niezbyt mocnym ogniu, aż zrobią się mocniej rumiane, a ser w środku się rozpuści.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz