Słodkawe tosty na chałce, zrumienione i mega chrupiące, a w środku same dobroci. Mozzarella i bazylia to przecież połączenie idealne, a ja pokusiłam się jeszcze o dodatek szpinaku :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 8 kromek z dużej chałki
- 1 łyżka miodu
- 125 g. (1 kulka) mozzarelli
- 4 plastry cheddara
- 1 duża garść listków bazylii
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- kilka sztuk obranych orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml. oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Szpinak i bazylię przełóż do wysokiego i wąskiego naczynia do blendowania. Wlej oliwę, dodaj posiekane orzechy i posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie zblenduj.
Kromki chałki usmaż na suchej patelni aż zrobią się lekko rumiane. Na 4 kromkach cieniutko rozsmaruj miód, połóż plastry cheddara. Cheddar posmaruj bazyliowo-szpinakowym pesto. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Przykryj tosty pozostałymi kromkami i smaż z obu stron na patelni grillowej (lub zwykłej) na niezbyt mocnym ogniu, aż zrobią się mocniej rumiane, a ser w środku się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz