Racuszki z jabłkami to bardzo znany i powszechnie wykorzystywany przepis. A próbował_ś już racuchów z gruszkami? Teraz jest idealny czas, bo gruszki są na czasie. Lato powoli się kończy, ale jesień też ma cudowne owoce, z których można przepyszne cuda wyczarować :)
Składniki (około 12 racuszków):
Zaczyn:
- 10 g. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml. lekko ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- wyrośnięty zaczyn
- 180 g. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 ml. lekko ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Oraz:
W miseczce połącz dokładnie składniki zaczynu tak, aby nie pozostały w nim grudki mąki. Odstaw miseczkę w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie przelej go do większej miski. Dodaj przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy i jajko. Wlej ciepłe mleko i wymieszaj ciasto mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1 godzinę.
Gruszki pokrój w plasterki około 3 mm. Wytnij z plasterków gniazda nasienne.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Połóż w odstępach od siebie 3 plasterki gruszki, a na nie nałóż po 1 łyżce ciasta. Rozprowadź delikatnie ciasto po gruszce oraz trochę poza brzegi plasterków gruszki (łatwiej nakłada się ciasto, gdy po każdej porcji nabranego ciasta zanurzysz łyżkę w garnuszku z zimną wodą). Smaż na średniej mocy palnika aż racuchy zrumienią się od spodu. Przełóż racuchy na drugą stronę i znowu smaż do złocistego koloru. Wykładaj placuszki na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Wlej na patelnię olej jeśli potrzeba i smaż w ten sam sposób kolejne racuchy.
Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Super zdjęcie, no a placuszki wiadomo też super :)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo! :)
Usuń