Do przystawki w formie bruschetty lubię często wracać. Dziś oprócz pomidorów i bazylii na wierzch dorzuciłam kawałeczki mozzarelli, które smacznie się roztopiły w piekarniku :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (3 porcje):
- 3 duże kromki ulubionego pieczywa
- 3 duże pomidory malinowe
- 1 duży ząbek czosnku
- garstka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kulka mozzarelli (125 g.)
- sól morska, pieprz
Na suchej patelni zrumień kromki przekrojone na pół, z obu stron. Natrzyj od razu grzanki przekrojonym czosnkiem.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Pomidory obierz ze skórek i pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną drobno bazylię, 1 łyżkę oliwy i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszaj.
Kromki ułóż na blaszce do pieczenia. Rozłóż na nich salsę pomidorową, a na niej kawałki porwanej mozzarelli. Zapiekaj bruschetty 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
Podawaj od razu, polane odrobiną oliwy i oprószone solą morską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz