września 19, 2022

Makaron udon z panierowanym tofu

Makaron udon z panierowanym tofu


Cały czas uczę się jak przemycać do dań tofu i jak go przyrządzać, aby był obłędny w smaku. Ostatnio ugotowałam świetny makaron udon, a dodatkiem było tofu w postaci super chrupiących i rumianych kąsków :) Na pewno Ci posmakuje!


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (2 porcje):

  • 400 g. podgotowanego grubego makaronu udon
  • 200 g. tofu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 cm. plasterek imbiru
  • 1 marchewka
  • 1/2 małej cukinii
  • 15 szt. suszonych grzybów shiitake
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu ponzu
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki panierki panko


Makaron udon z panierowanym tofu



Tofu pokrój w kostkę 1,5 cm. Ponzu i sos sojowy wymieszaj, wrzuć pokrojone tofu i po wymieszaniu wstaw do lodówki na noc lub na minimum 2 godziny.

Cukinię i marchewkę pokrój w julienne, czyli czyli bardzo cieniutkie paseczki (zapałki) długości 4-5 cm. Cebulę pokrój w piórka.
Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Grzyby shiitake zalej wrzątkiem na 15 minut, następnie gotuj 10 minut. Odcedź i posiekaj w paski.

Tofu przekładaj do miseczki z mąką ziemniaczaną i dokładnie obtaczaj w niej. Wrzuć z powrotem do marynaty z sosu sojowego i ponzu, a następnie do miski z panierką panko. Obtocz kosteczki tofu w panko i wyłóż na talerz.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedź, ale pozostaw około 1/2 szkl. wody z gotowania. 
Na 3 łyżkach oleju podsmażaj cebulę, cukinię i marchewkę, aż zaczną się rumienić. Dodaj starty imbir i czosnek oraz grzyby, smaż minutę. Wlej marynatę sojową wraz z mąką ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miseczki po obtaczaniu tofu (wcześniej zamieszaj, aby mąką wymieszała się z marynatą). Dolej wodę z gotowania udon. Gotuj aż sos się zagęści. Wrzuć makaron i wsyp sezam, dopraw olejem sezamowym. Po minucie gdy sos ładnie oblepi makaron, zdejmij patelnię z ognia.

Na łyżce oleju usmaż na złoty kolor kosteczki panierowanego tofu, Odsącz na ręczniku papierowym i dodaj do wyporcjowanego już makaronu. Opcjonalnie posyp makaron listkami kolendry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz