Cały czas uczę się jak przemycać do dań tofu i jak go przyrządzać, aby był obłędny w smaku. Ostatnio ugotowałam świetny makaron udon, a dodatkiem było tofu w postaci super chrupiących i rumianych kąsków :) Na pewno Ci posmakuje!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 400 g. podgotowanego grubego makaronu udon
- 200 g. tofu naturalnego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 cm. plasterek imbiru
- 1 marchewka
- 1/2 małej cukinii
- 15 szt. suszonych grzybów shiitake
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu ponzu
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki panierki panko
Tofu pokrój w kostkę 1,5 cm. Ponzu i sos sojowy wymieszaj, wrzuć pokrojone tofu i po wymieszaniu wstaw do lodówki na noc lub na minimum 2 godziny.
Cukinię i marchewkę pokrój w julienne, czyli czyli bardzo cieniutkie paseczki (zapałki) długości 4-5 cm. Cebulę pokrój w piórka.
Imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. Grzyby shiitake zalej wrzątkiem na 15 minut, następnie gotuj 10 minut. Odcedź i posiekaj w paski.
Tofu przekładaj do miseczki z mąką ziemniaczaną i dokładnie obtaczaj w niej. Wrzuć z powrotem do marynaty z sosu sojowego i ponzu, a następnie do miski z panierką panko. Obtocz kosteczki tofu w panko i wyłóż na talerz.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Odcedź, ale pozostaw około 1/2 szkl. wody z gotowania.
Na 3 łyżkach oleju podsmażaj cebulę, cukinię i marchewkę, aż zaczną się rumienić. Dodaj starty imbir i czosnek oraz grzyby, smaż minutę. Wlej marynatę sojową wraz z mąką ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miseczki po obtaczaniu tofu (wcześniej zamieszaj, aby mąką wymieszała się z marynatą). Dolej wodę z gotowania udon. Gotuj aż sos się zagęści. Wrzuć makaron i wsyp sezam, dopraw olejem sezamowym. Po minucie gdy sos ładnie oblepi makaron, zdejmij patelnię z ognia.
Na łyżce oleju usmaż na złoty kolor kosteczki panierowanego tofu, Odsącz na ręczniku papierowym i dodaj do wyporcjowanego już makaronu. Opcjonalnie posyp makaron listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz