września 13, 2022

Gofry z karmelizowanymi śliwkami



Domowe gofry są najlepsze! Dziś przychodzę z przepisem na idealne gofry, a podałam je z cudnie słodkimi śliwkami i ricottą. Niebo w gębie! :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (8-9 sztuk):

Gofry:

  • 250 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml. mleka
  • 50 ml. oleju
  • 75 ml. wody gazowanej
  • 2 jajka
Oraz:

  • 500 g. śliwek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g. ricotty
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • listki mięty lub melisy




Mąkę wymieszaj w misce z cukrem, solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wlej olej, wodę gazowaną i mleko. Wbij jajka. Zmiksuj krótko masę na małych obrotach, do połączenia składników. Odstawi ciasto na 10 minut.

Gofrownicę o dużej mocy rozgrzewaj przez minimum 7 minut. Na obie kratki gofrownicy nakładaj równomiernie po 1 chochelce ciasta i zamknij gofrownicę. Gofry piecz 5 minut, a następnie wyłóż na kratkę do wypieków.

Na dużą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika aż cukier się skarmelizuje i będzie złotego koloru. Wrzuć śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Smaż i mieszaj aż owoce puszczą sok i połączą się z karmelem (około 4 minuty).

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Na gofrach rozsmaruj trochę ricotty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami i płatkami migdałów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz