Domowe gofry są najlepsze! Dziś przychodzę z przepisem na idealne gofry, a podałam je z cudnie słodkimi śliwkami i ricottą. Niebo w gębie! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (8-9 sztuk):
Gofry:
- 250 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 ml. mleka
- 50 ml. oleju
- 75 ml. wody gazowanej
- 2 jajka
Oraz:
Mąkę wymieszaj w misce z cukrem, solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wlej olej, wodę gazowaną i mleko. Wbij jajka. Zmiksuj krótko masę na małych obrotach, do połączenia składników. Odstawi ciasto na 10 minut.
Gofrownicę o dużej mocy rozgrzewaj przez minimum 7 minut. Na obie kratki gofrownicy nakładaj równomiernie po 1 chochelce ciasta i zamknij gofrownicę. Gofry piecz 5 minut, a następnie wyłóż na kratkę do wypieków.
Na dużą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika aż cukier się skarmelizuje i będzie złotego koloru. Wrzuć śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek. Smaż i mieszaj aż owoce puszczą sok i połączą się z karmelem (około 4 minuty).
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Na gofrach rozsmaruj trochę ricotty. Podawaj z karmelizowanymi śliwkami i płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz