września 11, 2022

Tarta z winogronem i kozim serem

Tarta z winogronem i kozim serem


Mam dla Ciebie mega prosty przepis na udaną wykwintną kolację. Ta tarta z pieczonymi winogronami i wędzonym kozim serem będzie idealna na romantyczny wieczór :)


Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie wędzonego sera topionego koziego w plasterkach od Goat Farm
  • 2 nieduże pomidory
  • 1 mniejsza kiść winogron
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • odrobina miodu i kilka orzechów włoskich do podania
  • 1/2 małego jajka

Tarta z winogronem i kozim serem


Pomidory pokrój w cienkie plasterki.

Cebulkę posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z listkami tymianku, oliwą i miodem. Dodaj do mieszanki po szczypcie soli i pieprzu.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy 24-25 cm. Połóż placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, a środek posmaruj mieszanką z oliwy i cebuli. Na wierzchu połóż 3 plasterki sera, a na nim plasterki pomidorów. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz 6 minut.
Wyjmij tartę i szybko rozłóż na niej pozostałe 3 plasty sera. Posyp winogronami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Podawaj od razu. Możesz polać tartę odrobiną miodu i posypać orzechami.

*Post powstał we współpracy reklamowej z Goat Farm.



1 komentarz:

  1. Jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć i przepisów. Wyglądają tak, że wszystko by się jadło.

    OdpowiedzUsuń