Mam dla Ciebie mega prosty przepis na udaną wykwintną kolację. Ta tarta z pieczonymi winogronami i wędzonym kozim serem będzie idealna na romantyczny wieczór :)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 opakowanie wędzonego sera topionego koziego w plasterkach od Goat Farm
- 2 nieduże pomidory
- 1 mniejsza kiść winogron
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 gałązki tymianku
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- odrobina miodu i kilka orzechów włoskich do podania
- 1/2 małego jajka
Pomidory pokrój w cienkie plasterki.
Cebulkę posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj z listkami tymianku, oliwą i miodem. Dodaj do mieszanki po szczypcie soli i pieprzu.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Z ciasta francuskiego wytnij koło o średnicy 24-25 cm. Połóż placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, a środek posmaruj mieszanką z oliwy i cebuli. Na wierzchu połóż 3 plasterki sera, a na nim plasterki pomidorów. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz 6 minut.
Wyjmij tartę i szybko rozłóż na niej pozostałe 3 plasty sera. Posyp winogronami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Podawaj od razu. Możesz polać tartę odrobiną miodu i posypać orzechami.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Goat Farm.
Jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć i przepisów. Wyglądają tak, że wszystko by się jadło.
OdpowiedzUsuń