Zupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia.
Składniki (6-7 porcji):
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki masła
- 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1/4 korzenia mniejszego selera
- 2 korzenie pietruszki
- 10 cm. białej części pora
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 duże gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki natki pietruszki
- kwaśna śmietana do podania
Grzyby oczyść i pokrój w dużą kostkę.
Wlej olej do garnka i dodaj masło. Rozpuść i smaż grubiej posiekaną cebulę około 2 minut. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż minutę. Wrzuć grzyby, liście laurowe i ziela angielskie. Mieszaj i smaż aż grzyby zaczną lekko się przypalać i zmiękną. Dodaj listki tymianku i rozmarynu. Wlej 1,5 litra wody. Zagotuj i dorzuć pokrojone drobno ziemniaki, korzenie pietruszki i selera oraz por. Dopraw zupę wstępnie solą i pieprzem.
Przykryj częściowo garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 30 minut od momentu ponownego zagotowania.
Dopraw zupę sosem sojowym i wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
Wyjmij z zupy ziela i liście laurowe, a zupę dokładnie zmiksuj na krem.
Podawaj zupę z kleksami kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz