września 06, 2022

Krem grzybowy

Zupa grzybowa


Zupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia.


Składniki (6-7 porcji):

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki masła
  • 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1/4 korzenia mniejszego selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 10 cm. białej części pora
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 duże gałązki tymianku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • kwaśna śmietana do podania



Grzyby oczyść i pokrój w dużą kostkę.

Wlej olej do garnka i dodaj masło. Rozpuść i smaż grubiej posiekaną cebulę około 2 minut. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, smaż minutę. Wrzuć grzyby, liście laurowe i ziela angielskie. Mieszaj i smaż aż grzyby zaczną lekko się przypalać i zmiękną. Dodaj listki tymianku i rozmarynu. Wlej 1,5 litra wody. Zagotuj i dorzuć pokrojone drobno ziemniaki, korzenie pietruszki i selera oraz por. Dopraw zupę wstępnie solą i pieprzem.

Przykryj częściowo garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 30 minut od momentu ponownego zagotowania.

Dopraw zupę sosem sojowym i wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

Wyjmij z zupy ziela i liście laurowe, a zupę dokładnie zmiksuj na krem.

Podawaj zupę z kleksami kwaśnej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz