Dziś obiad idealny dla wegetarian. Klopsiki z ciecierzycy zanurzone w gęstym sosie pomidorowym podać można z ryżem lub tak jak ja, z makaronem :)
Składniki (4 porcje):
- 200 g. suchej ciecierzycy
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki i lubczyk)
- 4 łyżki oleju
- 2 puszki (2x400 g.) pulpy pomidorowej Mutti
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, cukier
- 320 g. makaronu np. linguine
Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw na noc na blacie kuchennym.
Ciecierzycę odcedź. W garnku zagotuj około 1 litra wody, wrzuć cieciorkę, dodaj listek laurowy i sodę. Gdy woda ponownie się zagotuje, przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień na bardzo mały. Gotuj ciecierzycę do miękkości.
Ugotowaną ciecierzycę odcedź i zblenduj na gładką pastę, wystudź. Dodaj połowę posiekanych ziół, drobno starte ząbki czosnku i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób jednolitą masę, a następnie zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odtaczaj pulpeciki w bułce tartej.
Klopsiki usmaż na patelni na 2 łyżkach oleju. Zdejmij z patelni.
Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej i usmaż drobno posiekaną cebulę do zrumienienia. Wlej do cebuli pulpę pomidorową, dodaj zioła i dopraw sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaj do sosu klopsiki.
Podawaj z ugotowanym al dente makaronem.
*post powstał we współpracy reklamowej z marką Mutti.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz