Super wilgotny i aromatyczny chlebek orzechowy na słodko. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje mu zimowego i świątecznego charakteru :)
Składniki (keksówka o wymiarach dna 23x8 cm.):
- 250 g. mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 170 g. cukru drobnego
- 3 jajka
- 250 g. gładkiego masła orzechowego
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 100 g. zmielonych orzechów włoskich
- 75 ml. mleka
- odrobina masła i bułki tartej do blaszki
- kilka orzechów włoskich do dekoracji
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, proszkiem i sodą.
piekarnik rozgrzej do 180°C.
Jajka wbij do misy, dodaj cukier i rozbełtaj trzepaczką. Dodaj masło orzechowe i skórkę z wyparzonej pomarańczy. Wymieszaj.
Wsyp mielone orzechy i wlej mleko. Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto dokładnie szpatułką lub łyżką.
Dno i boki keksówki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj wierzch, na którym ułóż kilka połówek orzecha włoskiego.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz z funkcją góra-dół na poziomie o jeden niższym od środkowego. Gdy wierzch chlebka będzie się zbyt mocno rumienił, przykryj ciasto folią aluminiową i włącz na grzanie tylko dolną grzałką. Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij chlebek i studź na kratce cukierniczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz