grudnia 03, 2022

Chlebek orzechowy

Chlebek orzechowy


Super wilgotny i aromatyczny chlebek orzechowy na słodko. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje mu zimowego i świątecznego charakteru :)


Składniki (keksówka o wymiarach dna 23x8 cm.):

  • 250 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g. cukru drobnego
  • 3 jajka
  • 250 g. gładkiego masła orzechowego
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 100 g. zmielonych orzechów włoskich
  • 75 ml. mleka
  • odrobina masła i bułki tartej do blaszki
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Chlebek orzechowy


Mąkę przesiej i wymieszaj z solą, proszkiem i sodą.
piekarnik rozgrzej do 180°C.

Jajka wbij do misy, dodaj cukier i rozbełtaj trzepaczką. Dodaj masło orzechowe i skórkę z wyparzonej pomarańczy. Wymieszaj.

Wsyp mielone orzechy i wlej mleko. Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto dokładnie szpatułką lub łyżką.

Dno i boki keksówki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj wierzch, na którym ułóż kilka połówek orzecha włoskiego.

Wstaw ciasto do piekarnika i piecz z funkcją góra-dół na poziomie o jeden niższym od środkowego. Gdy wierzch chlebka będzie się zbyt mocno rumienił, przykryj ciasto folią aluminiową i włącz na grzanie tylko dolną grzałką. Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij chlebek i studź na kratce cukierniczej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz