Czy Wy też macie lekkiego bzika na punkcie orzechów? Nie dość że są tak zdrowe, to ciężko oprzeć się smakowi tych chrupiących maluchów :) Dziś mam dla Was przepis na cudownie orzechowe babeczki polane polewą czekoladową. Są super do kawy czy herbatki :)
Składniki (na 11 babeczek):
- 130 g. miękkiego masła
- 125 g. cukru drobnego do wypieków
- 3 jajka
- 125 g. mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g. zmielonych orzechów włoskich
- garść włoskich/laskowych orzechów do ozdoby
Polewa:
- 70 g. gorzkiej czekolady
- 70 g. śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka miodu
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Miękkie masło miksuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy.
Wbijaj po 1 jajku cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników.
Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj do nich ciasto do 2/3 ich wysokości.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 20 minut.
Aby przygotować polewę zagrzej mocno śmietankę. Zestaw z palnika i wsyp czekoladę oraz dodaj miód. Po minucie mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Wystudzone babeczki polej polewą i udekoruj orzechami.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Delecta.
Przepiękne <3!
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki! uwielbiam dodatek różnych orzechów. :)
OdpowiedzUsuń