grudnia 08, 2022

Babeczki orzechowe

Babeczki orzechowe


Czy Wy też macie lekkiego bzika na punkcie orzechów? Nie dość że są tak zdrowe, to ciężko oprzeć się smakowi tych chrupiących maluchów :) Dziś mam dla Was przepis na cudownie orzechowe babeczki polane polewą czekoladową. Są super do kawy czy herbatki :)


Składniki (na 11 babeczek):

  • 130 g. miękkiego masła
  • 125 g. cukru drobnego do wypieków
  • 3 jajka
  • 125 g. mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g. zmielonych orzechów włoskich
  • garść włoskich/laskowych orzechów do ozdoby

Polewa:

  • 70 g. gorzkiej czekolady
  • 70 g. śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka miodu

Babeczki orzechowe


Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Miękkie masło miksuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy.

Wbijaj po 1 jajku cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników.

Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj do nich ciasto do 2/3 ich wysokości.

Piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 20 minut.

Aby przygotować polewę zagrzej mocno śmietankę. Zestaw z palnika i wsyp czekoladę oraz dodaj miód. Po minucie mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Wystudzone babeczki polej polewą i udekoruj orzechami.


*Post powstał we współpracy reklamowej z Delecta.




2 komentarze: