grudnia 15, 2022

Brioszki migdałowo-kakaowe

Brioszki migdałowo-kakaowe


Dziś mija dokładnie 7 lat od pierwszego postu na tym blogu! Co za piękne urodziny :) Z tej okazji mam dla Ciebie pyszne dwukolorowe brioszki idealne na słodkie śniadanko.


Składniki (9 szt.):

  • 430 g. mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 100 ml. lekko ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml. maślanki
  • 1 jajko
  • 100 g. miękkiego masła
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Brioszki migdałowo-kakaowe



Z odważonych składników weź 1 łyżkę cukru trzcinowego i 1 łyżkę mąki, wsyp do miseczki, dodaj rozkruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Wymieszaj dokładnie i odstaw zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pozostałą mąkę wymieszaj w większej misce z cukrem. Dodaj zaczyn, wlej maślankę, wbij jajko. Wymieszaj po czym dodaj miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut. Następnie podziel ciasto na pół. Do jednej połowy dodaj aromat migdałowy i ponownie zagnieć. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i wyrabiaj aż ciasto będzie jednolitego koloru. Oba ciasta włóż do misek, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 1-1,5 godziny.

Podsypując oba ciasta mąką rozwałkuj dwa kwadraty o wymiarach około 25/25 cm. Na jasne ciasto połóż rozwałkowane kakaowe ciasto i zwiń jak roladę.
Za pomocą nitki owiniętej dookoła rolady odcinaj porcje ciasta o szerokości około 3 cm. i układaj na blaszce posmarowanej masłem lub w papierowych szerokich foremkach do muffinek.
Odstaw bułeczki na 20 minut do podrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170°C. Miód podgrzej lekko razem z sokiem z pomarańczy i odstaw.

Brioszki piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 17-18 minut. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika posmaruj bułeczki mieszanką miodu z pomarańczą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz