To ciasto z orzechami będzie idealne na święta. Miodowe blaty ciasta przyjemnie miękną pod wpływem ciepłej budyniowej masy, natomiast wierzch z orzeszków pozostaje przyjemnie chrupiący.
Składniki (około 25 porcji):
- 250 g. mąki pszennej tortowej
- 250 g. mąki krupczatki
- 70 g. cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 200 g. masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ciepłego mleka
- 550 ml. mleka
- 1 żółtko
- 30 g. mąki pszennej
- 30 g. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 90 g. cukru
- 50 g. masła
- 100 g. masła
- 80 g. cukru
- 3 łyżki miodu
- 200 g. łuskanych orzechów włoskich
- 100 g. łuskanych orzechów ziemnych
Obie mąki na ciasto wymieszaj z sodą i cukrem pudrem. Dodaj jajka, masło pokrojone w kostkę i miód wymieszany z ciepłym mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 równe części.
Orzechy na wierzch posiekaj na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło z cukrem i miodem. Wsyp orzechy i smaż je 6 minut często mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Każdy kawałek ciasta kolejno rozwałkowuj na kwadrat 25x25 cm i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa pierwsze blaty piecz 8-10 minut aż ciasto się zezłoci. Ostatni blat przed pieczeniem pokryj równomiernie smażonymi w miodzie orzechami i piecz około 7 minut. Po wyjęciu z pieca wystudź każdy z blatów.
Z mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim żółto oraz obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mąki i energicznie mieszaj aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń gotuj minutę po czym od razu gorącym przełóż wystudzone blaty ciasta. Na wierzchu powinien znaleźć się placek z orzechami.
Ciasto pozostaw do wystudzenia i włóż na noc do lodówki.
a co z masłęm?
OdpowiedzUsuń