Ta pyszna, soczysta karkówka może być idealnym świątecznym daniem obiadowym. Dzięki soku jabłkowemu i suszonym owocom smaki się cudownie balansują. Taką karkówkę podaj z kluskami, kaszą czy na przykład z ryżem.
Składniki (3 porcje):
- 3 bitki z karkówki, każdy po ok. 150 g.
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 150 ml. soku jabłkowego
- 100 ml. śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 4 suszone śliwki
- 4 suszone morele
- garstka rodzynek
- garstka suszonej żurawiny
- sól, pieprz
Plastry karkówki oprósz z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Włóż bitki z karkówki i smaż z obu stron na mocnym ogniu, po około 2 minuty. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i smaż jeszcze 2 minuty.
Wrzuć do mięsa suszone owoce i rozmaryn. Wlej sok jabłkowy, zagotuj i zmniejsz płomień pod patelnią. Przykryj pokrywką i gotuj 5 minut.
Wlej śmietankę, dodaj musztardę i sos sojowy, lekko przemieszaj. Gotuj już teraz bez przykrycia przez 10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Dopraw sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz