grudnia 19, 2022

Karkówka w sosie jabłkowym

Karkówka w sosie jabłkowym


Ta pyszna, soczysta karkówka może być idealnym świątecznym daniem obiadowym. Dzięki soku jabłkowemu i suszonym owocom smaki się cudownie balansują. Taką karkówkę podaj z kluskami, kaszą czy na przykład z ryżem.


Składniki (3 porcje):

  • 3 bitki z karkówki, każdy po ok. 150 g.
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 ml. soku jabłkowego
  • 100 ml. śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 4 suszone śliwki
  • 4 suszone morele
  • garstka rodzynek
  • garstka suszonej żurawiny
  • sól, pieprz

Karkówka w sosie jabłkowym



Plastry karkówki oprósz z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na godzinę.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej. Włóż bitki z karkówki i smaż z obu stron na mocnym ogniu, po około 2 minuty. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i smaż jeszcze 2 minuty.

Wrzuć do mięsa suszone owoce i rozmaryn. Wlej sok jabłkowy, zagotuj i zmniejsz płomień pod patelnią. Przykryj pokrywką i gotuj 5 minut.

Wlej śmietankę, dodaj musztardę i sos sojowy, lekko przemieszaj. Gotuj już teraz bez przykrycia przez 10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Dopraw sos solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz