Ten przepis to doskonały pomysł na niemarnowanie jedzenia, ale też super sprawdzi się wtedy gdy zrobiliśmy po prostu za dużo bigosu :) Powstaje zupełnie nowa ciekawa potrawa wigilijna!
Składniki (na 10 szt.):
- 300 ml. mleka
- 150 g. mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- około 20 łyżek bigosu
- 100 g. sera typu parmezan
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek sezamu
Oraz
Do mleka dodaj mąkę, sól, cukier, jajko i 2 łyżki oleju. Zmiksuj całość i odstaw na 10 minut.
Patelnię o średnicy dna 19-20 cm. posmaruj cieniutką warstwą oleju. Usmaż 10 cienkich naleśników tylko bardzo delikatnie zrumienionych.
Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Bułkę tartą wymieszaj z sezamem. Jajka do panierowania rozbełtaj w miseczce.
Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki bigosu, a na niego łyżkę parmezanu. Zwiń krokiety chowając farsz w środku. Następnie zanurzaj krokiety w jajku, później w mieszance bułki z sezamem.
Krokiety smaż na średniej mocy palnika na patelni z rozgrzanym olejem. Rumień je z każdej strony.
Naprawdę ciekawe wykorzystanie bigosu. Choć ze swojej strony jeśli nie było w bigosie, to dodałabym jeszcze pieczarek smażonych ;) Myślę, że ich smak powinien się całkiem dobrze komponować z całą resztą. Dziękuję za ten przepis! Wydrukowałam go i za jakiś czas postaram się go wykorzystać ;) Co jak co, ale trzeba poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Skoro publikujesz przepisy na takie ciekawe dania, to będę musiała zacząć tu częściej wpadać i czytać wszelkiego rodzaju wpisy. Powinnam się dzięki temu wiele nauczyć.
OdpowiedzUsuń