Dziś przychodzę z rozgrzewającą i sycącą zupą w indyjskim stylu. Jest idealna na obiad właśnie zimową porą. Ja użyłam zielonej soczewicy, ale można oczywiście dodać czerwoną.
Składniki (3-4 porcje):
- 2 łyżeczki przyprawy indyjskiej w płynie Qulino
- 250 g. filetu z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 większej marchewki
- 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
- 1/2 niedużej papryczki chili
- 1 gwiazdka anyżu
- 90 g. suchej zielonej soczewicy
- 800 ml. wody
- 170 g. passaty pomidorowej
- 150 g. mleczka kokosowego
- garść listków kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj do niego przyprawę indyjską i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej olej, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, starty imbir, pokrojoną chili, marchewkę pokrojoną w kosteczkę i anyż. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty.
Na patelnię dodaj zamarynowanego kurczaka i smaż często mieszając 5 minut. Odstaw.
W garnku zagotuj wodę i wsyp soczewicę. Gotuj przez 12 minut, następnie przełóż do garnka zawartość patelni i gotuj 5 minut.
Wlej passatę pomidorową i mleczko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą.
*Post powstał we współpracy reklamowej z Qulino.
Jakie to proste jak się czyta :), lecę zatem wypróbować, dzięki
OdpowiedzUsuń