Sushi to świetna przekąska na imprezie. Ja proponuję dzisiaj przyrządzić wegańskie uramaki z sałatką z tofu, awokado oraz ogórkiem. Spróbuj koniecznie! :)
Składniki (2 rolki - 12 kawałków):
- 200 g. ryżu do sushi
- 300 g. wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 arkusze nori
- 1/2 szklarniowego ogórka
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1-2 łyżki prażonego sezamu
Sałatka tofu:
- 100 g. tofu naturalnego
- 1/2 średniej marchewki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki ciemnej pasty miso
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki majonezu roślinnego
- 50 ml. wody
Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Odcedź i przełóż do garnka. Wlej wodę i doprowadź do zagotowania. Zmniejsz moc palnika do minimum, przykryj garnek pokrywką i paruj tak ryż 15 minut.
Przykryty garnek z ryżem odstaw na bok na 5 minut. Następnie wyłóż ryż do miski.
Ocet podgrzej i rozpuść w nim sól i cukier. Wlej mieszankę do ryżu i wymieszaj. Ryż odstaw do wystudzenia.
Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na patelnię wlej olej, wrzuć marchewkę, mielony imbir i rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj do marchewki wodę i pastę miso. Wymieszaj dokładnie i smaż do odparowania płynu. Odstaw do wystudzenia.
Tofu włóż do miski i rozgnieć widelcem na małe kawałeczki. Dodaj smażoną marchew, sos sojowy i wegański majonez. Wymieszaj dokładnie sałatkę.
Ogórka pokrój w długie i cienkie słupki. Awokado obierz, wyjmij pestkę i połóż jego połówki na desce rozkrojoną stroną do dołu. Pokrój awokado na bardzo cieniutkie plasterki, a następnie rozsuń każdą pokrojoną połówkę w jednym kierunku kładąc plasterki po sobie tak, aby na siebie zachodziły.
Na macie do sushi połóż pierwszy listek nori (chropowatą stroną ku górze). Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi weź połowę ryżu i ulep z niej dużą kulę. Połóż kulę z ryżu na listku nori, a następnie rozłóż ryż na całej powierzchni nori. Warstwa ryżu musi być równomierna i dobrze dociśnięta do nori.
Teraz odwróć nori z ryżem na drugą stronę (ryż będzie na macie, a nori na górze).
Przy jednej krawędzi nori rozsmaruj wzdłuż połowę pasty wasabi. Na niej ułóż gruby wałeczek utworzony z sałatki tofu. Na sałatce poukładaj połowę paseczków z ogórka.
Zwiń sushi chowając nadzienie w środku i pomagając sobie matą do sushi. Na zwiniętej rolce ułóż długi pasek utworzony z plasterków awokado (pod awokado wsuń długi nóż, dzięki temu przeniesiesz plasterki i idealnym stanie). Na ułożone awokado połóż matę do sushi i lekko dociśnij.
Tak przygotowaną rolkę obsyp z każdej strony prażonym sezamem.
Tak samo zwiń drugą rolkę. Odstaw rolki na 15 minut, a następnie pokrój bardzo ostrym nożem (po każdym ukrojeniu opłucz nóż pod zimną wodą).
Podawaj uramaki w sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz