lutego 11, 2023

Pulpety w sosie grzybowym



Odkąd po raz pierwszy zrobiłam te pulpety stały się moimi pulpetami numer jeden, nawet przed pulpecikami w sosie pomidorowym :) Ich smak cudownie podkręca dodatek majeranku.


Składniki (4 porcje):

Pulpeciki

  • 400 g. mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtaczania
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Sos grzybowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 50 g. suszonych grzybów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz




Grzyby wsyp do garnka, zalej 750 ml. wody i doprowadź do zagotowania. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na malutkim ogniu przez 30 minut. Odcedź grzyby (wodę z gotowania zachowaj!) i posiekaj na mniejsze kawałeczki.

Do mięsa dodaj 3 łyżki bułki tartej oraz pozostałe składniki na pulpety, dopraw masę solą i pieprzem i wyrób ją dokładnie dłonią. Formuj w dłoniach pulpeciki i obtaczaj je w bułce tartej (powinno wyjść około 15 pulpetów).
Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpety z każdej strony na rumiano. Następnie wyłóż je na talerz.

Patelnię przetrzyj ręcznikiem, wlej olej i dodaj masło. Wrzuć posiekaną w kosteczkę cebulę i smaż do zrumienienia. Dodaj posiekane i ugotowane grzyby, smaż chwilę.
Na patelnię włóż podsmażone pulpeciki i wlej wodę z gotowania grzybów. Dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotuj całość przez 15 minut.
Do śmietany wlej 5 łyżek zimnej wody, dodaj obie mąki i rozprowadź aby nie było żadnych grudek. Dodaj do tej mieszanki chochelkę gorącego płynu z patelni, a po wymieszaniu wlewaj partiami do pulpecików i mieszaj energicznie aż sos się zagęści. Gotuj jeszcze minutę.

Podawaj z gotowaną kaszą, ryżem czy pure z ziemniaków.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz