Bardzo szybka i smaczna przekąska. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno więc można ją spakować i zabrać na wycieczkę :)
Składniki (6 porcji):
- duże opakowanie ciasta francuskiego
- 6 serdelków z szynki
- 6 plastrów sera żółtego
- 5-6 łyżek ketchupu
- 1 czubata łyżka oregano
- 2 łyżki sezamu
- 1 małe jajko
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Z płata ciasta francuskiego wytnij 6 prostokątów o wymiarach 12x7 cm oraz 6 prostokątów 12x10 cm. Większe prostokąty ponacinaj w poprzek w ich środkowej części.
Na mniejsze prostokąty ułóż po jednym złożonym na pół plasterku sera. Brzegi ciasta muszą pozostać widoczne. Ser posyp suszonym oregano, a następnie nałóż pasek ketchupu. Na ketchupie ułóż serdelek i przykryj kawałkiem ciasta z nacięciami. Sklej dokładnie brzegi ciasta. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp obficie sezamem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 15 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz