lutego 20, 2023

Serdelki w cieście francuskim

Serdelki w cieście francuskim


Bardzo szybka i smaczna przekąska. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno więc można ją spakować i zabrać na wycieczkę :)


Składniki (6 porcji):

  • duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 serdelków z szynki
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 5-6 łyżek ketchupu
  • 1 czubata łyżka oregano
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 małe jajko

Serdelki w cieście francuskim



Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Z płata ciasta francuskiego wytnij 6 prostokątów o wymiarach 12x7 cm oraz 6 prostokątów 12x10 cm. Większe prostokąty ponacinaj w poprzek w ich środkowej części.
Na mniejsze prostokąty ułóż po jednym złożonym na pół plasterku sera. Brzegi ciasta muszą pozostać widoczne. Ser posyp suszonym oregano, a następnie nałóż pasek ketchupu. Na ketchupie ułóż serdelek i przykryj kawałkiem ciasta z nacięciami. Sklej dokładnie brzegi ciasta. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Posyp obficie sezamem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 15 minut do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz