Uwielbiam wszystkie zupy, również zupy kremy. Krem ze świeżego zielonego groszku każdy przecież zna. Czas więc na cudownie kremową i aksamitną zupę z suchego grochu. Jest świetna właśnie w porze zimowej i super smakuje z grzaneczkami i rumianymi plasterkami boczku.
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 2 większe ziemniaki
- 8-10 cm. białej części pora
- 180 g. suchego grochu połówek
- 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- 50 ml. śmietanki 30%
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- kilka plasterków wędzonego boczku
- grzanki do podania (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zgnieć w moździerzu.
W garnku rozgrzej masło i olej. Wrzuć posiekaną cebulę i por. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj ziemniaki, liście laurowe, kolendrę i majeranek. Mieszaj i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć do garnka suchy groch.
Wlej bulion i zagotuj całość. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 40 minut.
Wyjmij z zupy liście laurowe i dodaj śmietankę. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Zblenduj zupę dokładnie na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podać możesz z grzankami i plasterkami zrumienionego na suchej patelni boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz