lutego 07, 2023

Zupa krem z grochu



Uwielbiam wszystkie zupy, również zupy kremy. Krem ze świeżego zielonego groszku każdy przecież zna. Czas więc na cudownie kremową i aksamitną zupę z suchego grochu. Jest świetna właśnie w porze zimowej i super smakuje z grzaneczkami i rumianymi plasterkami boczku.


Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 2 większe ziemniaki
  • 8-10 cm. białej części pora
  • 180 g. suchego grochu połówek
  • 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml. śmietanki 30%
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • grzanki do podania (opcjonalnie)
  • sól, pieprz



Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zgnieć w moździerzu.

W garnku rozgrzej masło i olej. Wrzuć posiekaną cebulę i por. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj ziemniaki, liście laurowe, kolendrę i majeranek. Mieszaj i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć do garnka suchy groch.

Wlej bulion i zagotuj całość. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 40 minut.

Wyjmij z zupy liście laurowe i dodaj śmietankę. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania.
Zblenduj zupę dokładnie na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podać możesz z grzankami i plasterkami zrumienionego na suchej patelni boczku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz