Orientalne danie, które przygotujesz w 15 minut! Marynata z dodatkiem koncentratu z tamarynda i kilku innych składników to coś, co decyduje o smaku tego makaronu. W dodatku ten pad thai jest całkowicie wegański :)
Składniki (2 porcje):
- 160 g. makaronu ryżowego wstążki 5mm.
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego, kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm. kawałek imbiru
- 1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 średnia marchewka
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 1/2 niedużej cukinii
- 6 liści kapusty pak choi
- garść uprażonych i posiekanych orzechów ziemnych
- świeża kolendra lub bazylia tajska do podania
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka koncentratu z tamarynda
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki soku z limonki
Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce.
Imbir obierz ze skórki i pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj w cienkie plasterki.
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Cukinię pokrój tak samo, tylko ze skórką.
Makaron ryżowy gotuj 3 minuty, a następnie odcedź i przelej obficie zimną wodą.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili, podsmażaj 30 sekund. Wrzuć marchewkę, pietruszkę i cukinię. Mieszaj i podsmażaj na dużym ogniu około 2 minut. Dorzuć posiekane grubo liście pak choi i wymieszaj z warzywami. Wlej przygotowaną wcześniej marynatę i połącz z warzywami. Smaż minutę.
Dodaj na patelnię ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze minutę, po czym wyłóż makaron na talerze, posyp orzeszkami oraz świeżą kolendrą/bazylią tajską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz