marca 06, 2023

Pad thai z warzywami i pak choi

Pad thai


Orientalne danie, które przygotujesz w 15 minut! Marynata z dodatkiem koncentratu z tamarynda i kilku innych składników to coś, co decyduje o smaku tego makaronu. W dodatku ten pad thai jest całkowicie wegański :)


Składniki (2 porcje):

  • 160 g. makaronu ryżowego wstążki 5mm.
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego, kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm. kawałek imbiru
  • 1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 6 liści kapusty pak choi
  • garść uprażonych i posiekanych orzechów ziemnych
  • świeża kolendra lub bazylia tajska do podania
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka koncentratu z tamarynda
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z limonki




Składniki na marynatę wymieszaj w miseczce.

Imbir obierz ze skórki i pokrój w jak najmniejszą kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj w cienkie plasterki.

Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Cukinię pokrój tak samo, tylko ze skórką.

Makaron ryżowy gotuj 3 minuty, a następnie odcedź i przelej obficie zimną wodą.

W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili, podsmażaj 30 sekund. Wrzuć marchewkę, pietruszkę i cukinię. Mieszaj i podsmażaj na dużym ogniu około 2 minut. Dorzuć posiekane grubo liście pak choi i wymieszaj z warzywami. Wlej przygotowaną wcześniej marynatę i połącz z warzywami. Smaż minutę.
Dodaj na patelnię ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze minutę, po czym wyłóż makaron na talerze, posyp orzeszkami oraz świeżą kolendrą/bazylią tajską.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz