Te słodkie bułeczki to mega szybkie pieczywo, ponieważ zrobisz je na proszku do pieczenia. Łącznie z pieczeniem przygotowanie ich zajmie ci najwyżej 30 minut :) Najlepiej smakują jeszcze cieplutkie z masłem, miodem lub dżemem.
Składniki (11 sztuk):
- 280 g. mąki pszennej pełnoziarnistej drobnej typ 1850
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 110 g. jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g. cukru kokosowego
- 60 g. miodu
- 2-3 łyżki jasnego sezamu
- garść prażonych i posiekanych orzeszków ziemnych
- 2 garści pestek dyni
Sezam, pestki dyni oraz orzeszki połącz w miseczce.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Do mąki dodaj cukier kokosowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jogurt, jajko rozbełtane z żółtkiem i miód. Dokładnie wymieszaj.
Nabieraj po 1 dużej łyżce ciasta (może być to łyżka do lodów) i wrzucaj je do miseczki z pestkami dyni. Obtocz dokładnie ciasto, weź w dłonie i uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz (to tak jak formowanie kotlecików).
Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz