Ziemniak to jedno z moich ulubionych warzyw :) Dziś pokaże ci mój przepis na mega łatwy i smaczny przysmak ziemniaczany, czyli talarki z pieczonych ziemniaków.
Składniki:
- 7-8 średnich ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3/4 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (u mnie mieszanka z czubrycą zieloną)
- 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- sól do smaku
- po 2 gałązki tymianku i rozmarynu (opcjonalnie)
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na mandolinie na plasterki grubości 0,5 cm. Zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Odcedź ziemniaczki i osusz na ręczniku. Wrzuć talarki do miski, polej oliwą i dodaj wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy obtoczyły wszystkie ziemniaki.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Talarki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie. Możesz na wierzch położyć gałązki ziół. Piecz na środkowym poziomie piekarnika z termoobiegiem przez 40 minut. W trakcie pieczenia kilka razy odwróć talarki na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz