kwietnia 01, 2023

Babeczki marchewkowe



Te babeczki marchewkowe to najlepszy marchewkowy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam. Z kremem na bazie serków z dodatkiem skórki z cytryny smakuje wybornie :)


Składniki (7-8 dużych babeczek):

  • 3 jajka
  • 120 g. cukru
  • 130 ml. oleju
  • 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g. drobno posiekanych orzechów włoskich
Krem:
  • 300 g. schłodzonego serka mascarpone
  • 150 g. śmietankowego serka kanapkowego
  • 40 g. cukru pudru
  • skórka otarta z połówki cytryny
Oraz:
  • masło i bułka tarta do foremek
  • czekoladowe jajeczka i zajączki do ozdoby




Foremki na babeczki (u mnie o średnicy 8 cm. i wysokości 5,5 cm.) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Jajka wbij do misy, wsyp cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 5 minut. Cały czas miksując wlej olej. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp w dwóch partiach do masy jajecznej i miksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach.
Do ciasta dodaj startą marchewkę, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszaj delikatnie łopatką.
Ciasto nakładaj do przygotowanych wcześniej foremek do 3/4 wysokości. Piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 30 minut.
Upieczone babeczki po 5 minutach wyjmij z foremek i ostudź na kratce do wypieków.

Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i skórkę z cytryny miksuj na wysokich obrotach przez około 1,5 minuty aż krem będzie gęsty.

Z ostudzonych babeczek zetnij wierzchy i pokrusz je. Babeczki dekoruj kremem z serków, posyp odrobiną pokruszonego ciasta i udekoruj jajeczkami, zajączkami oraz marchewkami z żelków lub masy cukrowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz