Te babeczki marchewkowe to najlepszy marchewkowy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam. Z kremem na bazie serków z dodatkiem skórki z cytryny smakuje wybornie :)
Składniki (7-8 dużych babeczek):
- 3 jajka
- 120 g. cukru
- 130 ml. oleju
- 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach
- skórka otarta z 1 cytryny
- 230 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g. drobno posiekanych orzechów włoskich
Krem:
- 300 g. schłodzonego serka mascarpone
- 150 g. śmietankowego serka kanapkowego
- 40 g. cukru pudru
- skórka otarta z połówki cytryny
Oraz:
Foremki na babeczki (u mnie o średnicy 8 cm. i wysokości 5,5 cm.) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Jajka wbij do misy, wsyp cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 5 minut. Cały czas miksując wlej olej. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp w dwóch partiach do masy jajecznej i miksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach.
Do ciasta dodaj startą marchewkę, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszaj delikatnie łopatką.
Ciasto nakładaj do przygotowanych wcześniej foremek do 3/4 wysokości. Piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 30 minut.
Upieczone babeczki po 5 minutach wyjmij z foremek i ostudź na kratce do wypieków.
Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i skórkę z cytryny miksuj na wysokich obrotach przez około 1,5 minuty aż krem będzie gęsty.
Z ostudzonych babeczek zetnij wierzchy i pokrusz je. Babeczki dekoruj kremem z serków, posyp odrobiną pokruszonego ciasta i udekoruj jajeczkami, zajączkami oraz marchewkami z żelków lub masy cukrowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz