kwietnia 04, 2023

Mazurek pistacjowy



Na zbliżające się święta wielkanocne polecam boskiego mazurka z kremem pistacjowym oraz grysikowym. Warstwa delikatnych krakersów super podbija smak tego ciasta.


Składniki (blaszka 18x27 cm.):

  • 70 g. krakersów, 15 szt.
  • 150 g. kremu pistacjowego (np. z Lidla)
  • 25 g. łuskanych pistacji niesolonych do ozdoby
  • garść blanszowanych migdałów do ozdoby
Krem grysikowy:
  • 300 ml. mleka
  • 50 g. kaszy manny
  • 60 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g. masła
  • 50 g. łuskanych pistacji niesolonych
Spód:
  • 160 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
  • 100 g. masła
  • 40 g. cukru pudru
  • 2 żółtka



Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Ze składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto. Odłóż z ciasta kawałek o wadze 40 g. i po rozwałkowaniu powykrawaj z niego małe kwiatuszki lub inne świąteczne kształty. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt 18x27 cm. i wyłóż nim dno blaszki (najlepiej takiej ze zdejmowanym rantem). Nakłuj ciasto widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź w blaszce.
Upiecz małe ciasteczka kwiatuszki, które posłużą do ozdoby mazurka.

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy i doprowadź do zagotowania. Wsypuj kaszę i cały czas mieszaj trzepaczką. Gotuj na malutkim ogniu przez 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika i dodaj posiekane w kostkę masło. mieszaj energicznie do momentu jego rozpuszczenia. Wsyp pistacje i wymieszaj. Gorącą masę przełóż na spód i od razu po jej wyrównaniu ułóż na niej warstwę krakersów. Odstaw ciasto do wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na krakersach rozsmaruj krem pistacjowy. Na brzegach mazurka poukładaj ciasteczkowe kwiatuszki, a środek ozdób pistacjami i migdałami.



2 komentarze:

  1. Po g nie stawiamy kropki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mazurek jest obłędny :-) wczoraj zrobiłam i już znika z blaszki. Polecam. Idealne proporcje wszystkiego. Chyba trzeba będzie powtórzyć wypieki:-)

    OdpowiedzUsuń