Na zbliżające się święta wielkanocne polecam boskiego mazurka z kremem pistacjowym oraz grysikowym. Warstwa delikatnych krakersów super podbija smak tego ciasta.
Składniki (blaszka 18x27 cm.):
- 70 g. krakersów, 15 szt.
- 150 g. kremu pistacjowego (np. z Lidla)
- 25 g. łuskanych pistacji niesolonych do ozdoby
- garść blanszowanych migdałów do ozdoby
Krem grysikowy:
- 300 ml. mleka
- 50 g. kaszy manny
- 60 g. cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g. masła
- 50 g. łuskanych pistacji niesolonych
Spód:
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Ze składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto. Odłóż z ciasta kawałek o wadze 40 g. i po rozwałkowaniu powykrawaj z niego małe kwiatuszki lub inne świąteczne kształty. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na prostokąt 18x27 cm. i wyłóż nim dno blaszki (najlepiej takiej ze zdejmowanym rantem). Nakłuj ciasto widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź w blaszce.
Upiecz małe ciasteczka kwiatuszki, które posłużą do ozdoby mazurka.
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy i doprowadź do zagotowania. Wsypuj kaszę i cały czas mieszaj trzepaczką. Gotuj na malutkim ogniu przez 3-4 minuty aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika i dodaj posiekane w kostkę masło. mieszaj energicznie do momentu jego rozpuszczenia. Wsyp pistacje i wymieszaj. Gorącą masę przełóż na spód i od razu po jej wyrównaniu ułóż na niej warstwę krakersów. Odstaw ciasto do wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Na krakersach rozsmaruj krem pistacjowy. Na brzegach mazurka poukładaj ciasteczkowe kwiatuszki, a środek ozdób pistacjami i migdałami.
Po g nie stawiamy kropki :)
OdpowiedzUsuńTen mazurek jest obłędny :-) wczoraj zrobiłam i już znika z blaszki. Polecam. Idealne proporcje wszystkiego. Chyba trzeba będzie powtórzyć wypieki:-)
OdpowiedzUsuń