Dziś zapraszam Cię na meksykańskie śniadanie, czyli huevos rancheros. Zapewniam, że zaspokaja głód na długo :)
Składniki (2 porcje):
- 2 pszenne lub kukurydziane tortille
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej kolendry + kilka listków do ozdoby
- 1/2 limonki
- 100 g. wędzonego boczku
- 1/2 awokado
- 4 łyżki fasoli pinto lub czerwonej z puszki
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 4 małe jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Pomidora obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną drobno czerwoną cebulę, kolendrę i oliwę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki do smaku.
Z boczku odkrój 4 plasterki i zrumień je na suchej patelni. Pozostały boczek pokrój w kosteczkę i usmaż na tej samej patelni, na małej mocy palnika wytapiając tłuszcz. Gdy boczek będzie już ładnie rumiany dodaj fasolę, kmin i wędzoną paprykę. Podsmażaj jeszcze przez minutę.
Awokado obierz i pokrój w plasterki. Na suchej patelni zrumień z obu stron placki tortilli. Na maśle usmaż 4 jajka sadzone.
Na talerzach połóż chrupiące zrumienione tortille, a na nich plasterki boczku, boczek z fasolą, salsę pomidorową i awokado. Na wierzchu ułóż po 2 jajka sadzone. Posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz