kwietnia 23, 2023

Kostka kokosowa



To ciasto zna chyba każdy. Przyszedł czas bym i ja pokazała swoją wersję kokosowej kostki. Oprócz wiórek na polewie czekoladowej, dodaję je także do masy na ciasto.


Składniki (40-45 małych kostek):

  • 220 g. masła
  • 4 jajka
  • 130 g. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g. wiórków kokosowych
  • 260 g. mąki pszennej
Polewa:
  • 100 ml. mleka
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 80 g. masła
Oraz:
  • 160 g. wiórków kokosowych



Ciasto: Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Mąkę przesiej do miski z solą i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj na wysokich obrotach.
Wsyp wiórki oraz mąkę w dwóch partiach i mieszaj szpatułką bardzo delikatnie i powoli. Na koniec wlej ostudzone masło i wymieszaj aby ciasto było jednolite.
Ciasto przełóż do blaszki (18x27 cm.) posmarowanej odrobiną masła i obsypana bułką tartą. Wyrównaj wierzch. Piecz na środkowym poziomie przez 20-22 minuty (do suchego patyczka).

Po wystudzeniu ciasto pokrój w kwadraty około 4x4 cm.

Polewa: Kakao i cukier puder wymieszaj w rondelku. Wlej mleko i śmietankę i doprowadź do zagotowania cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką aby rozbić wszystkie ewentualne grudki kakao). Gotuj na małym ogniu minutę, następnie dodaj masło, podgrzej mocno aby się rozpuściło ale nie zagotowuj. Polewę odstaw na kilka minut.

Kwadraty ciasta nabijaj na widelec lub patyczek od burgera i zanurzaj w polewie. Strzep nadmiar polewy i obtocz w wiórkach kokosowych. Odkładaj na kratkę lub papier do pieczenia. Wstaw do lodówki na godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz