maja 04, 2023

Sałatka ze szparagami i jajkiem



Szybka wiosenna sałatka z moimi ukochanymi zielonymi szparagami. Uwielbiam szparagi w połączeniu z sosem holenderskim. Nie przepadam za tym na białym winie, za to bardzo lubię doprawiony dużą ilością soku z cytryny i właśnie taki przygotowuję zawsze, gdy mam na niego ochotę :)


Składniki (2 porcje):

  • 10 szt. zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 garści roszponki
  • 2 garści szpinaku baby
  • 2 jajka na twardo
  • garść łuskanej dyni
  • garść łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz
Sos holenderski:
  • 2 żółtka
  • 100 g. masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier



Na patelnię wlej olej, dodaj pestki dyni i słonecznika, odrobinę posól. Praż pestki na średniej mocy palnika często mieszając. Gdy będą ładnie zrumienione wyłóż je na ręcznik papierowy.

Na patelnię wlej oliwę i dodaj masło. Wrzuć pokrojone szparagi, wcześniej odłam zdrewniałe końcówki. Smaż szparagi z każdej strony około 3 minuty aż trochę zmiękną, ale będą nadal chrupiące. Posól i popieprz do smaku i zdejmij z patelni.

Sos: Masło doprowadź w rondelku do zagotowania i zdejmij z palnika. W wyższej miseczce umieść żółtka. Wlewaj bardzo małym strumieniem gorące masło do żółtek cały czas ubijając żółtka trzepaczką, a najlepiej mikserem z końcówkami do ubijania śmietanki. Po dodaniu całego masła i zgęstnieniu sosu, dopraw go sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Na talerzach rozłóż szpinak i roszponkę. Ułóż usmażone szparagi i jajka pokrojone na cząstki. Polej sałatkę sosem holenderskim i posyp prażonymi solonymi pestkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz