Szybka wiosenna sałatka z moimi ukochanymi zielonymi szparagami. Uwielbiam szparagi w połączeniu z sosem holenderskim. Nie przepadam za tym na białym winie, za to bardzo lubię doprawiony dużą ilością soku z cytryny i właśnie taki przygotowuję zawsze, gdy mam na niego ochotę :)
Składniki (2 porcje):
- 10 szt. zielonych szparagów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 2 garści roszponki
- 2 garści szpinaku baby
- 2 jajka na twardo
- garść łuskanej dyni
- garść łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz
Sos holenderski:
Na patelnię wlej olej, dodaj pestki dyni i słonecznika, odrobinę posól. Praż pestki na średniej mocy palnika często mieszając. Gdy będą ładnie zrumienione wyłóż je na ręcznik papierowy.
Na patelnię wlej oliwę i dodaj masło. Wrzuć pokrojone szparagi, wcześniej odłam zdrewniałe końcówki. Smaż szparagi z każdej strony około 3 minuty aż trochę zmiękną, ale będą nadal chrupiące. Posól i popieprz do smaku i zdejmij z patelni.
Sos: Masło doprowadź w rondelku do zagotowania i zdejmij z palnika. W wyższej miseczce umieść żółtka. Wlewaj bardzo małym strumieniem gorące masło do żółtek cały czas ubijając żółtka trzepaczką, a najlepiej mikserem z końcówkami do ubijania śmietanki. Po dodaniu całego masła i zgęstnieniu sosu, dopraw go sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Na talerzach rozłóż szpinak i roszponkę. Ułóż usmażone szparagi i jajka pokrojone na cząstki. Polej sałatkę sosem holenderskim i posyp prażonymi solonymi pestkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz