Na moim grillu nigdy nie może zabraknąć szaszłyków z kurczaka. Dziś pokazuję Wam je w orientalnej wersji czyli z japońskim sosem yakitori. Wystarczy nadziać mięso, szalotki i szparagi - tak, nie mogłam ich pominąć w sezonie :) na patyczki, posmarować szaszłyki gęstym słodko-pikantnym sosem i podać z sałatką z chrupiącej kapusty i rzodkwi daikon. Całości dopełnia orzechowy, lekko pikantny sos satay - smakuje obłędnie z grillowanym mięsem :)
Składniki (4porcje):
- 600 g. piersi z kurczaka
- 2 op. sosu yakitori House Of Asia
- 5 cebulek szalotek
- 6-7 zielonych szparagów
Sałatka:
- 1/2 małej młodej białej kapusty
- 1/4 małej czerwonej kapusty
- 150 g. marynowanej rzodkwi daikon House Of Asia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- garstka posiekanej kolendry
Do podania:
- sos Satay od Ros Thai Thai
- sezam
- posiekana dymka
Mięso pokrój w cieknie paski, szalotki na połówki lub na ćwiartki. Szparagi pokrój na około 5 cm. kawałki. Kurczaka, szalotki i szparagi nabijaj na przemian na wcześniej wymoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Szaszłyki posmaruj dokładnie sosem yakitori.
Obie kapusty poszatkuj i wrzuć do misy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę rzodkiew daikon. Majonez, pastę miso i olej sezamowy wymieszaj, przełóż do sałatki razem z kolendrą i wymieszaj.
Szaszłyki yakitori grilluj około 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką, sosem Satay oraz posypane sezamem i dymką.
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z De Care - twórcą marek House of Asia i Ros Thai Thai.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz