maja 30, 2023

Szaszłyki z kurczaka yakitori



Na moim grillu nigdy nie może zabraknąć szaszłyków z kurczaka. Dziś pokazuję Wam je w orientalnej wersji czyli z japońskim sosem yakitori. Wystarczy nadziać mięso, szalotki i szparagi - tak, nie mogłam ich pominąć w sezonie :) na patyczki, posmarować szaszłyki gęstym słodko-pikantnym sosem i podać z sałatką z chrupiącej kapusty i rzodkwi daikon. Całości dopełnia orzechowy, lekko pikantny sos satay - smakuje obłędnie z grillowanym mięsem :)


Składniki (4porcje):

  • 600 g. piersi z kurczaka
  • 2 op. sosu yakitori House Of Asia
  • 5 cebulek szalotek
  • 6-7 zielonych szparagów

Sałatka:

  • 1/2 małej młodej białej kapusty
  • 1/4 małej czerwonej kapusty
  • 150 g. marynowanej rzodkwi daikon House Of Asia
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • garstka posiekanej kolendry

Do podania:

  • sos Satay od Ros Thai Thai
  • sezam
  • posiekana dymka



Mięso pokrój w cieknie paski, szalotki na połówki lub na ćwiartki. Szparagi pokrój na około 5 cm. kawałki. Kurczaka, szalotki i szparagi nabijaj na przemian na wcześniej wymoczone w wodzie patyki do szaszłyków. Szaszłyki posmaruj dokładnie sosem yakitori.

Obie kapusty poszatkuj i wrzuć do misy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę rzodkiew daikon. Majonez, pastę miso i olej sezamowy wymieszaj, przełóż do sałatki razem z kolendrą i wymieszaj.

Szaszłyki yakitori grilluj około 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z sałatką, sosem Satay oraz posypane sezamem i dymką.


*Wpis powstał we współpracy reklamowej z De Care - twórcą marek House of Asia i Ros Thai Thai.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz