Sezon na truskawki w pełni. Aż żal nie zrobić tarty wypełnionej tymi cudownymi owocami :)
Składniki (forma o średnicy 24 cm.):
Spód:
- 200 g. mąki pszennej
- 50 g. mąki ryżowej
- 1 jajko
- 80 g. masła
- 50 g. cukru pudru
- 50 ml. zimnej wody
Masa budyniowa:
- 400 ml. mleka
- 50 g. mąki jaglanej
- 25 g. proszku budyniu waniliowego
- 80 g. cukru
Wierzch:
- 300-400 g. truskawek
- 60 ml. wody
- 1/4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ze składników na spód zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj i wylep ciastem dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy 24 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach, połóż papier do pieczenia, który następnie obciąż np. grochem lub fasolą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 15 minut. Zdejmij obciążenie i piecz spód jeszcze przez 15 minut.
100 ml. mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz mąką jaglaną. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę i gotuj na małym ogniu energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj 1-2 minuty i od razu wylej budyń na upieczony spód. Odstaw do wystudzenia.
Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie rozpuść na małym ogniu, ale nie zagotowuj. Dodaj cukier waniliowy.
Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na wystudzonej masie budyniowej. Truskawki polej lub posmaruj pędzelkiem tężejącą żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz