czerwca 10, 2023

Tarta z truskawkami



Sezon na truskawki w pełni. Aż żal nie zrobić tarty wypełnionej tymi cudownymi owocami :)


Składniki (forma o średnicy 24 cm.): 

Spód:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 50 g. mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 80 g. masła
  • 50 g. cukru pudru
  • 50 ml. zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 400 ml. mleka
  • 50 g. mąki jaglanej
  • 25 g. proszku budyniu waniliowego
  • 80 g. cukru

Wierzch:

  • 300-400 g. truskawek
  • 60 ml. wody
  • 1/4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego



Ze składników na spód zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj i wylep ciastem dno oraz brzegi formy do tarty o średnicy 24 cm. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach, połóż papier do pieczenia, który następnie obciąż np. grochem lub fasolą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 15 minut. Zdejmij obciążenie i piecz spód jeszcze przez 15 minut.

100 ml. mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz mąką jaglaną. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej przygotowaną mieszankę i gotuj na małym ogniu energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj 1-2 minuty i od razu wylej budyń na upieczony spód. Odstaw do wystudzenia.

Żelatynę wymieszaj z zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie rozpuść na małym ogniu, ale nie zagotowuj. Dodaj cukier waniliowy.
Truskawki pokrój w plasterki i ułóż na wystudzonej masie budyniowej. Truskawki polej lub posmaruj pędzelkiem tężejącą żelatyną. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz