czerwca 28, 2023

Burger z antrykotem

Burger z antrykotem


Dziś mam dla Ciebie przepis na bardzo prostego burgera ze stekiem z antrykotu. Uważam, że sos musztardowo-czosnkowy robi tutaj mega smaczną robotę i fajnie dopełnia smaki wołowiny. Musisz koniecznie spróbować! :)


Składniki (2 porcje):

  • 2 bułki burgerowe
  • 250 g. steka z antrykotu wołowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 mniejszej czerwonej cebuli
  • 4-6 liści sałaty masłowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku

Burger z antrykotem


Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed smażeniem.

Majonez wymieszaj z musztardą francuską i drobno startym czosnkiem.

Na patelni rozgrzej olej i smaż steka przez około 2-3 minuty z obu stron. Dla średniego stopnia wysmażenia spokojnie wystarczą 2 minuty smażenia na mocnym ogniu. Steka połóż na desce, oprósz solą i pieprzem, odstaw do "odpoczynku" na 10 minut.

Bułki burgerowe przetnij na pół i zrumień na suchej patelni, następnie włóż na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika. Antrykot pokrój w grubsze plastry.

Środki bułek posmaruj sosem musztardowym. Na spodach bułek kładź liście sałaty, na niej bardzo cieniutko pokrojone plasterki ogórka, antrykot oraz również cieniutkie krążki czerwonej cebuli. Przykryj burgery wierzchami bułek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz