To chyba najbardziej puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam. Sekret tej wyjątkowej drożdżówki z rabarbarem do dodatek jogurtu naturalnego. Musisz wypróbować ten przepis! :)
Składniki (blacha o wymiarach dna 26x20 cm.):
Zaczyn:
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 500 g. mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g. masła
- 250 ml. lekko ciepłego mleka
- 130 g. cukru
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- 130 g. jogurtu naturalnego
Kruszonka:
- 50 g. mąki pszennej
- 50 g. cukru
- 30 g. masła
Oraz:
- 350 g. rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- odrobina masła do posmarowania blaszki
Masło na ciasto rozpuść i ostudź.
Mleko lekko podgrzej. Składniki na zaczyn umieść w dużej misce. Wlej do nich 1/4 podgrzanego mleka i wymieszaj aby nie było grudek. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu wlej pozostałe mleko, rozpuszczone masło i jogurt. Wymieszaj, dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Wsyp mąkę i wymieszaj ciasto dokładnie, a następnie wyrabiaj łyżką drewnianą lub w robocie przez 5-10 minut.
Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Rabarbar pokrój na około 1 cm. kawałki. Składniki na kruszonkę połącz w miseczce.
Wyrośnięte ciasto przełóż do posmarowanej blaszki i wyrównaj zwilżoną w wodzie dłonią. Na wierchu rozsyp równomiernie rabarbar, a na nim kruszonkę. Odstaw blaszkę z ciastem na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Drożdżówkę piecz przez 35-40 minut na środkowym poziomie piekarnika. W połowie czasu pieczenia posyp wierzch ciasta 1 łyżką cukru.
Krój ciasto po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz