lipca 09, 2023

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką



To chyba najbardziej puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek zrobiłam. Sekret tej wyjątkowej drożdżówki z rabarbarem do dodatek jogurtu naturalnego. Musisz wypróbować ten przepis! :)


Składniki (blacha o wymiarach dna 26x20 cm.):

Zaczyn:

  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g. masła
  • 250 ml. lekko ciepłego mleka
  • 130 g. cukru
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • 130 g. jogurtu naturalnego
Kruszonka:
  • 50 g. mąki pszennej
  • 50 g. cukru
  • 30 g. masła
Oraz:
  • 350 g. rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
  • odrobina masła do posmarowania blaszki



Masło na ciasto rozpuść i ostudź.

Mleko lekko podgrzej. Składniki na zaczyn umieść w dużej misce. Wlej do nich 1/4 podgrzanego mleka i wymieszaj aby nie było grudek. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do zaczynu wlej pozostałe mleko, rozpuszczone masło i jogurt. Wymieszaj, dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Wsyp mąkę i wymieszaj ciasto dokładnie, a następnie wyrabiaj łyżką drewnianą lub w robocie przez 5-10 minut. 

Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Rabarbar pokrój na około 1 cm. kawałki. Składniki na kruszonkę połącz w miseczce.

Wyrośnięte ciasto przełóż do posmarowanej blaszki i wyrównaj zwilżoną w wodzie dłonią. Na wierchu rozsyp równomiernie rabarbar, a na nim kruszonkę. Odstaw blaszkę z ciastem na 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

Drożdżówkę piecz przez 35-40 minut na środkowym poziomie piekarnika. W połowie czasu pieczenia posyp wierzch ciasta 1 łyżką cukru.

Krój ciasto po przestudzeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz