Uwielbiam szybkie dania obiadowe z orientalną nutą. Dziś pokażę Ci przepis na ryż smażony, podany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym. Będzie jeszcze szybciej jeśli do przygotowania tego dania wykorzystasz ugotowany ryż, który został z poprzedniego dnia :)
Składniki (2 porcje):
- 120 g. ryżu jaśminowego
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków chili
- 2 cm. kawałek imbiru
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 120 g. mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka koncentratu z tamarynda
- 100 g. pulpy z marakui
- kolendra do posypania
Ryż ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka pokrój w kostkę lub cienkie paski. na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso i smaż aż się zrumieni. Wyłóż kawałki kurczaka do miseczki.
Na patelnię wlej pozostały olej i wrzuć pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Dodaj posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w małą kosteczkę.
Smaż aż warzywa lekko zmiękną, a następnie dodaj plasterki chili, oraz posiekany drobno imbir i czosnek. Smaż minutę, po czym wsyp kurkumę, cukier kokosowy i kmin. Smaż około 2 minut często mieszając. Wlej sos sojowy, dodaj koncentrat tamaryndowy i po wymieszaniu wlej mleczko kokosowe. Gotuj minutę i wlej pulpę z marakui. Wrzuć podsmażonego kurczaka i gotuj 2 minuty.
Sos przełóż z patelni do rondelka, a na tą samą patelnię włóż ugotowany ryż i podsmażaj go aż zacznie się lekko rumienić.
Ryż wyłóż na talerze i polej kurczakiem w sosie. Posyp świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz