lipca 11, 2023

Eton mess z malinami



To chyba najprostszy i najszybszy z możliwych deserów :) Polecam do owoców dodać listki świeżej mięty, deser jest wtedy fajnie orzeźwiający i super przełamuje słodycz bezików.


Składniki (na 3 pucharki):

  • 270 g. mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 50 g. bez lub małych bezików
  • 300 g. świeżych malin
  • kilkanaście listków świeżej mięty





Maliny wrzuć do miski, dodaj posiekane listki mięty i całość rozgnieć tłuczkiem lub grzbietem łyżki. Kilka malin możesz pozostawić w całości, np. do dekoracji.

Śmietankę ubij mikserem, ale nie na całkiem sztywno. Bezy pokrusz na duże kawałki i dodaj do ubitej śmietanki, lekko przemieszaj.

W pucharkach lub szklaneczkach układaj warstwowo: maliny z miętą, śmietankę z bezami, znowu maliny i na wierzchu śmietankę. Wierzch możesz ozdobić całymi lub pokruszonymi bezami, malinami i listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz