To chyba najprostszy i najszybszy z możliwych deserów :) Polecam do owoców dodać listki świeżej mięty, deser jest wtedy fajnie orzeźwiający i super przełamuje słodycz bezików.
Składniki (na 3 pucharki):
- 270 g. mocno schłodzonej śmietanki 30%
- 50 g. bez lub małych bezików
- 300 g. świeżych malin
- kilkanaście listków świeżej mięty
Maliny wrzuć do miski, dodaj posiekane listki mięty i całość rozgnieć tłuczkiem lub grzbietem łyżki. Kilka malin możesz pozostawić w całości, np. do dekoracji.
Śmietankę ubij mikserem, ale nie na całkiem sztywno. Bezy pokrusz na duże kawałki i dodaj do ubitej śmietanki, lekko przemieszaj.
W pucharkach lub szklaneczkach układaj warstwowo: maliny z miętą, śmietankę z bezami, znowu maliny i na wierzchu śmietankę. Wierzch możesz ozdobić całymi lub pokruszonymi bezami, malinami i listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz