Szaszłyki z tofu wędzonego, wcześniej odpowiednio zamarynowanego i mocno podpieczonego do złudzenia przypominają smak kiełbaski z ogniska. Ja je uwielbiam! Ta sałatka z szaszłykami to propozycja na lekki obiad lub kolację :)
Składniki (2 porcje):
- 180 g. wędzonego tofu
Marynata:
- 150 g. jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
Sałatka:
- około 1/2 główki ulubionej sałaty
- 1/2 długiego ogórka
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Tofu pokrój na 6 kostek. W plastikowym pojemniczku wymieszaj jogurt z pozostałymi składnikami marynaty. Zanurz kostki tofu w marynacie, zamknij pojemnik i włóż do lodówki na noc lub conajmniej 4 godziny.
Składniki na sos do sałatki wymieszaj energicznie w miseczce. Porwane liście sałaty ułóż na talerzach. Dodaj pokrojone w kosteczkę papryki, krążki cebuli i dowolnie pokrojony ogórek.
Zamarynowane tofu nabij na patyczki i połóż na blaszce z papierem do pieczenia. Polej tofu odrobiną marynaty. Piecz szaszłyki w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 200°C przez 20 minut. W połowie czasu pieczenia możesz obrócić szaszłyki na drugą stronę.
Gotowe szaszłyki ułóż na sałatce, całość polej sosem i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz