sierpnia 03, 2023

Makaron ze szpinakiem i bazylią



Kocham wszelakie makarony, a najbardziej te, które można szybko przygotować. Jestem zdania, że im mniej składników i im prościej, tym smaczniej :) Zapraszam więc na łatwy kolorowy makaron ze szpinakiem i bazylią. Oczywiście można do tego przepisu wykorzystać jakikolwiek ulubiony rodzaj makaronu.


Składniki (2 porcje):

  • 200 g. dowolnego makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy pomace
  • 1 duża garść szpinaku
  • 1 garstka listków świeżej bazylii
  • około 1/2 szkl. wody z gotowania makaronu
  • 40 g. masła
  • 3-4 łyżki startego sera typu parmezan
  • sól, pieprz



Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale pozostaw 1/2 szkl. wody z jego gotowania.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany w plasterki czosnek i smaż na mniejszym ogniu przez minutę. Wrzuć listki szpinaku oraz bazylii. Posól i popieprz zawartość patelni. 
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Podgrzewaj minutę, wlej wodę z gotowania makaronu i zwiększ moc palnika prawie na maksimum. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i mieszaj energicznie makaron aż wchłonie nadmiar płynu i utworzy się sos.
Posyp makaron połową parmezanu i wymieszaj.

Wyłóż makaron z talerze i posyp resztą sera.



1 komentarz:

  1. To połączenie świeżego szpinaku, aromatycznej bazylii i delikatnego makaronu jest po prostu niebiańskie. Ta pyszna potrawa nie tylko wygląda kusząco, ale także zachwyci nasze podniebienia swoim wyjątkowym smakiem i elegancją.

    OdpowiedzUsuń