Kocham wszelakie makarony, a najbardziej te, które można szybko przygotować. Jestem zdania, że im mniej składników i im prościej, tym smaczniej :) Zapraszam więc na łatwy kolorowy makaron ze szpinakiem i bazylią. Oczywiście można do tego przepisu wykorzystać jakikolwiek ulubiony rodzaj makaronu.
Składniki (2 porcje):
- 200 g. dowolnego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy pomace
- 1 duża garść szpinaku
- 1 garstka listków świeżej bazylii
- około 1/2 szkl. wody z gotowania makaronu
- 40 g. masła
- 3-4 łyżki startego sera typu parmezan
- sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale pozostaw 1/2 szkl. wody z jego gotowania.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany w plasterki czosnek i smaż na mniejszym ogniu przez minutę. Wrzuć listki szpinaku oraz bazylii. Posól i popieprz zawartość patelni.
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Podgrzewaj minutę, wlej wodę z gotowania makaronu i zwiększ moc palnika prawie na maksimum. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i mieszaj energicznie makaron aż wchłonie nadmiar płynu i utworzy się sos.
Posyp makaron połową parmezanu i wymieszaj.
Wyłóż makaron z talerze i posyp resztą sera.
To połączenie świeżego szpinaku, aromatycznej bazylii i delikatnego makaronu jest po prostu niebiańskie. Ta pyszna potrawa nie tylko wygląda kusząco, ale także zachwyci nasze podniebienia swoim wyjątkowym smakiem i elegancją.
OdpowiedzUsuń