To bardzo prosty przepis na wyśmienite tofu. Robi się je mega szybko, a efekt jest niesamowicie smaczny. Zapraszam na karmelizowane tofu, które podać można z ryżem i surówką lub po prostu jako źródło białka na wierzch ulubionej sałaty.
Składniki (2 porcje):
- 180 g. wędzonego tofu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru
- 2 cm. kawałek imbiru
- sezam, prażone orzeszki arachidowe i szczypiorek do posypania
Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj w miseczce razem z cukrem, olejem sezamowym, sosem sojowym, octem i wodą.
Tofu pokrój w kostkę około 2 cm. Na patelnię wlej olej i smaż na nim kostki tofu z każdej strony aż zrobią się rumiane. Wlej do tofu mieszankę z miseczki i dokładnie wymieszaj zawartośc patelni. Smaż na większym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki tofu lepką glazurą.
Takie karmelizowane tofu podawaj np. z ryżem basmati i ulubiną sałatką lub surówką. Warto też posypać je prażonym sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz