Połącznie oscypka i owoców, smaku słodkiego i słonego, jest jednym z moich ulubionych zestawień. Lato trwa, a ponieważ przywiozłam z Zakopanego piękną "baryłkę" tego pysznego wędzonego sera owczego, to nie mogłam oprzeć się zrobieniu z nim na kolację lekkiej sałatki.
Składniki (2 porcje):
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 100 g. oscypka wędzonego
- garść borówek
- niecała szklanka pokrojonego arbuza
- spora garść winogron
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku w łupince
- 3 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki świeżej bazylii (opcjonalnie)
Z chleba tostowego odkrój skórkę, miąższ pokrój w małą kosteczkę.
Na patelnię wlej oliwę, wrzuć lekko rozgnieciony czosnek i pokrojony chleb. Mieszaj i smaż na średnim ogniu aż uzyskasz chrupiące rumiane grzanki.
Musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z limonki.
Sałatkę porwij rękami lub grubo posiekaj.
Oscypka pokrój w kosteczkę.
Do misek przełóż sałatę lodową. Dodaj borówki, arbuza i przekrojone winogrona oraz oscypek. Polej sosem i lekko przemieszaj. Posyp grzankami oraz bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz