sierpnia 25, 2023

Sałatka z oscypkiem i owocami



Połącznie oscypka i owoców, smaku słodkiego i słonego, jest jednym z moich ulubionych zestawień. Lato trwa, a ponieważ przywiozłam z Zakopanego piękną "baryłkę" tego pysznego wędzonego sera owczego, to nie mogłam oprzeć się zrobieniu z nim na kolację lekkiej sałatki.


Składniki (2 porcje):

  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 100 g. oscypka wędzonego
  • garść borówek
  • niecała szklanka pokrojonego arbuza
  • spora garść winogron
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • listki świeżej bazylii (opcjonalnie)




Z chleba tostowego odkrój skórkę, miąższ pokrój w małą kosteczkę.
Na patelnię wlej oliwę, wrzuć lekko rozgnieciony czosnek i pokrojony chleb. Mieszaj i smaż na średnim ogniu aż uzyskasz chrupiące rumiane grzanki.

Musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z limonki.

Sałatkę porwij rękami lub grubo posiekaj.

Oscypka pokrój w kosteczkę.

Do misek przełóż sałatę lodową. Dodaj borówki, arbuza i przekrojone winogrona oraz oscypek. Polej sosem i lekko przemieszaj. Posyp grzankami oraz bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz