września 12, 2023

Zapiekany camembert z winogronami

zapiekany camembert


Wrzesień to sezon na winogrona zrywane prosto z krzewów. Moja winorośl pięknie obrodziła w tym roku. Uwielbiam kwiatowy smak tych małych zielonych kulek i pomyślałam, że uduszę je w winie i podam na zapiekanym, cudownie rozpuszczonym camembercie :) Wyszło przepysznie!


Składniki (2 porcje):

  • 180 g. sera camembert (jeśli nie znajdziesz takiego większego, możesz wziąć 2 mniejsze)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g. zielonego winogrona
  • 80 ml. białego wytrawnego wina
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • biagietka lub ciabatta do podania

Zapiekany camembert


Piekarnik rozgrzej do 190°C.

Orzechy pokrusz i upraż na suchej patelni. Zdejmij i przestudź.

Na patelnię włóż masło. Wsyp 150 g. winogron i dodaj miód, smaż przez minutę. Dodaj rozmaryn i zwiększ płomień pod patelnią. Wlej wino i dodaj szczyptę cynamonu, gotuj aż połowa odparuje. Wsyp pozostały winogron i zagotuj. Zdejmij z ognia.

Camembert połóż w naczyniu do zapiekania, natnij nożem skórkę u góry. Piecz przez 13-15 minut.

Wyjmij camembert z piekarnika, wyłóż na niego winogrona w winie i posyp orzechami. Podawaj z ulubionym pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz