Wrzesień to sezon na winogrona zrywane prosto z krzewów. Moja winorośl pięknie obrodziła w tym roku. Uwielbiam kwiatowy smak tych małych zielonych kulek i pomyślałam, że uduszę je w winie i podam na zapiekanym, cudownie rozpuszczonym camembercie :) Wyszło przepysznie!
Składniki (2 porcje):
- 180 g. sera camembert (jeśli nie znajdziesz takiego większego, możesz wziąć 2 mniejsze)
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki miodu
- 250 g. zielonego winogrona
- 80 ml. białego wytrawnego wina
- 1 duża gałązka rozmarynu
- szczypta cynamonu
- garść orzechów włoskich
- biagietka lub ciabatta do podania
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Orzechy pokrusz i upraż na suchej patelni. Zdejmij i przestudź.
Na patelnię włóż masło. Wsyp 150 g. winogron i dodaj miód, smaż przez minutę. Dodaj rozmaryn i zwiększ płomień pod patelnią. Wlej wino i dodaj szczyptę cynamonu, gotuj aż połowa odparuje. Wsyp pozostały winogron i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Camembert połóż w naczyniu do zapiekania, natnij nożem skórkę u góry. Piecz przez 13-15 minut.
Wyjmij camembert z piekarnika, wyłóż na niego winogrona w winie i posyp orzechami. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz