Dynia jest już wszędzie dostępna więc nie ma na co czekać i przedstawiam Ci dzisiaj pierwszy w tym roku przepis z jej wykorzystaniem. Te drożdżowe bułeczki są obłędnie puszyste i mięciutkie. Musisz ich spróbować!
Składniki (12 szt.):
Zaczyn:
- 40 g. świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml. lekko ciepłego mleka
- 50 g mąki pszennej
Ciasto:
- 350 g. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 50 g. masła
- 200 g. pure z dyni
Oraz:
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 5 łyżek mąki pszennej
Składniki na zaczyn dokładnie rozmieszaj w dużej misce, najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj przesianą mąkę, sól, rozpuszczone masło, jajko i pure z dyni. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto podziel na 12 kawałków. Dłonie obsyp dodatkową mąką i wrzucaj sporcjowane kawałki ciasta pojedynczo do miseczki z mąką (ciasto jest bardzo miękkie i klejące). Formuj bułeczki i układaj je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej w tym czasie do 170°C.
Bułeczki smaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posyp pestkami dyni.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 11-12 minut lub do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz