Dziś kuchnia włoska w najprostszym i najlepszym według mnie wydaniu, ponieważ im mniej i klasyczniej, tym lepiej :)
Prosty makaron z pomidorami dojrzewającymi w polskim słońcu. Sekretem tego pysznego dania jest duża ilość czerwonego wina i oliwy :) Sam/a spróbuj!
Składniki (2 porcje):
- 200 g. makaronu
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 500 g. mocno dojrzałych pomidorów
- 150 ml. czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- garstka posiekanej świeżej bazylii + do podania
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
- sól, pieprz
Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Wytnij twardsze części przy ogonkach i pokrój w dużą kostkę.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Gdy tylko lekko zacznie się rumienić dodaj pomidory i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Wsyp cukier i wlej wino. Duś na średniej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje a sos się zagęści.
Do sosu dodaj koncentrat pomidorowy oraz bazylię. Wymieszaj i duś jeszcze minutę. Dopraw sos solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj. Nakładaj makaron na talerze, posyp parmezanem, orzeszkami i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz