września 14, 2023

Makaron z sosem pomidorowym



Dziś kuchnia włoska w najprostszym i najlepszym według mnie wydaniu, ponieważ im mniej i klasyczniej, tym lepiej :)

Prosty makaron z pomidorami dojrzewającymi w polskim słońcu. Sekretem tego pysznego dania jest duża ilość czerwonego wina i oliwy :) Sam/a spróbuj!


Składniki (2 porcje):

  • 200 g. makaronu
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g. mocno dojrzałych pomidorów
  • 150 ml. czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garstka posiekanej świeżej bazylii + do podania
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
  • sól, pieprz



Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Wytnij twardsze części przy ogonkach i pokrój w dużą kostkę.

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Gdy tylko lekko zacznie się rumienić dodaj pomidory i smaż na mocnym ogniu 2 minuty. Wsyp cukier i wlej wino. Duś na średniej mocy palnika, aż większość płynu wyparuje a sos się zagęści.
Do sosu dodaj koncentrat pomidorowy oraz bazylię. Wymieszaj i duś jeszcze minutę. Dopraw sos solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj. Nakładaj makaron na talerze, posyp parmezanem, orzeszkami i listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz