września 22, 2023

Zapiekanka Ratatouille



Dziś przychodzę z przepisem na francuski ratatuj, ale taki po mojemu. Przyrządziłam go w formie zapiekanki razem z serem comté, z duża ilością masełka o smaku czosnku i tymianku. Taką zapiekankę podać możesz na kolację z chrupiącym pieczywem lun jako dodatek warzywny do obiadu :)

Składniki (4 porcje):

  • 5 mniejszych pomidorów malinowych
  • 2 małe cukinie
  • 1 mniejszy bakłażan
  • 2 małe czerwone cebule
  • 100 g. sera com
  • 70 g. masła
  • 2 ząbki czosnku w łupince
  • 4 gałązki tymianku + 1 łyżka listków tymianku
  • 50 ml. oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz



Cebule pokrój w jak najcieńsze plasterki i porozdzielaj na krążki.
Pomidory, cukinie i bakłażana pokrój w plasterki o grubości około 4 mm.

Do rondelka lub małej patelni włóż masło i rozpuść. Dolej oliwę i lekko podgrzewaj. Dorzuć czosnek w łupinkach, gałązki tymianku i zioła prowansalskie. Gotuj około minutę aż zioła i czosnek zaczną ładnie pachnieć, dopraw dużą ilością soli, dodaj też trochę pieprzu. Zdejmij z ognia, wyjmij gałązki tymianku i czosnek.

Na dnie naczynia do zapiekania (u mnie o wymiarach 23x16 cm.) ułóż warstwę plasterków cukinii, następnie warstwę bakłażana i pomidorów. Polej połową mieszanki masła wraz z ziołami.
Rozłóż krążki cebuli, a na niej połowę drobno startego sera.
Poukładaj na serze pozostałą cukinię oraz bakłażana. Polej resztą masełka ziołowego. Na wierzchu rozłóż pozostałe plasterki pomidora i posyp listkami tymianku. Posyp całość pozostałym serem. Dodatkowo na samej górze położyć możesz dla dekoracji 1-2 plastry pomidora i cukinii.

Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz na środkowym poziomie przez 40-45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz