Dziś przychodzę z przepisem na francuski ratatuj, ale taki po mojemu. Przyrządziłam go w formie zapiekanki razem z serem comté, z duża ilością masełka o smaku czosnku i tymianku. Taką zapiekankę podać możesz na kolację z chrupiącym pieczywem lun jako dodatek warzywny do obiadu :)
Składniki (4 porcje):
- 5 mniejszych pomidorów malinowych
- 2 małe cukinie
- 1 mniejszy bakłażan
- 2 małe czerwone cebule
- 100 g. sera comté
- 70 g. masła
- 2 ząbki czosnku w łupince
- 4 gałązki tymianku + 1 łyżka listków tymianku
- 50 ml. oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Cebule pokrój w jak najcieńsze plasterki i porozdzielaj na krążki.
Pomidory, cukinie i bakłażana pokrój w plasterki o grubości około 4 mm.
Do rondelka lub małej patelni włóż masło i rozpuść. Dolej oliwę i lekko podgrzewaj. Dorzuć czosnek w łupinkach, gałązki tymianku i zioła prowansalskie. Gotuj około minutę aż zioła i czosnek zaczną ładnie pachnieć, dopraw dużą ilością soli, dodaj też trochę pieprzu. Zdejmij z ognia, wyjmij gałązki tymianku i czosnek.
Na dnie naczynia do zapiekania (u mnie o wymiarach 23x16 cm.) ułóż warstwę plasterków cukinii, następnie warstwę bakłażana i pomidorów. Polej połową mieszanki masła wraz z ziołami.
Rozłóż krążki cebuli, a na niej połowę drobno startego sera.
Poukładaj na serze pozostałą cukinię oraz bakłażana. Polej resztą masełka ziołowego. Na wierzchu rozłóż pozostałe plasterki pomidora i posyp listkami tymianku. Posyp całość pozostałym serem. Dodatkowo na samej górze położyć możesz dla dekoracji 1-2 plastry pomidora i cukinii.
Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz na środkowym poziomie przez 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz