W sierpniu i wrześniu udało mi się zasuszyć trochę grzybów na zimę, ale taka grzybomaniaczka jak ja nie mogła już wytrzymać ;)
Uwielbiam łączyć zioła z grzybami, dlatego ostatnio upiekłam boskie piecuchy, czyli pieczone pierogi z grzybami. Farsz doprawiłam mega aromatycznym rozmarynem, dorzuciłam też kosteczki sera sałatkowego. Wyszło genialnie!
Ciasto (ok. 25 szt.):
- 150 ml. lekko ciepłego mleka
- 25 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g. mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 60 g. miękkiego masła
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
- 3 gałązki rozmarynu od Baziółka
- 180 g. suszonych grzybów
- 450 g. pieczarek
- 120 g. sera typu feta
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 małe jajko
- 1 łyżka mleka
- kilkanaście listków szałwii od Baziółka
- sezam lub czarnuszka do pospania
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- pół ząbka czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki od Baziółka
- 1 łyżka posiekanej mięty od Baziółka
Ciasto: Do mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki z odważonej mąki. Wymieszaj trzepaczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mąki wymieszaj w misce z solą, wbij jajko, dodaj śmietanę i masło. Przełóż do miski wyrośnięty zaczyn, wymieszaj a następnie zagnieć na stolnicy gładkie ciasto. Włóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Farsz: Grzyby gotuj w wodzie przez 30 minut. Odcedź i wystudź. Następnie posiekaj jak najdrobniej.
Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż aż lekko zmięknie i zacznie się rumienić. Dodaj pieczarki i smaż 3 minuty. Dorzuć posiekane grzyby oraz listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Duś przez około 10 minut i wystudź. Dodaj ser sałatkowy i dokładnie wymieszaj.
Ciasto rozwałkowuj na grubość około 4 mm. Wykrawaj kółka i nakładaj po łyżce farszu. Zlepiaj jak tradycyjne pierogi, brzegi możesz podociskać widelcem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Piecuchy smaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na wierzchu układaj listki szałwii lub posypuj sezamem i czarnuszką.
Piecz na środkowym poziomie przez 15-16 minut.
Składniki na dip zblenduj i gotowe!
*Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Baziółka.
Wyglądają przepysznie! Myślisz, że wyjdą na mace bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Nie próbowałam robić na takiej więc ciężko powiedzieć, ale na pewno będzie się ciężej pracowało z ciastem na takiej mące.
UsuńPrzecudowne zdjęcia jedzenia! Nie mogę się napatrzeć!
OdpowiedzUsuńCzy można je zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuń