września 30, 2023

Piecuchy z grzybami i rozmarynem

Piecuchy z grzybami i rozmarynem


W sierpniu i wrześniu udało mi się zasuszyć trochę grzybów na zimę, ale taka grzybomaniaczka jak ja nie mogła już wytrzymać ;)

Uwielbiam łączyć zioła z grzybami, dlatego ostatnio upiekłam boskie piecuchy, czyli pieczone pierogi z grzybami. Farsz doprawiłam mega aromatycznym rozmarynem, dorzuciłam też kosteczki sera sałatkowego. Wyszło genialnie!

Ciasto (ok. 25 szt.):

  • 150 ml. lekko ciepłego mleka
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g. mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 60 g. miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 3 gałązki rozmarynu od Baziółka
  • 180 g. suszonych grzybów
  • 450 g. pieczarek
  • 120 g. sera typu feta
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 Oraz:

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka
  • kilkanaście listków szałwii od Baziółka
  • sezam lub czarnuszka do pospania
Dip ziołowy:
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pół ząbka czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki od Baziółka
  • 1 łyżka posiekanej mięty od Baziółka

Piecuchy z grzybami i rozmarynem


Ciasto: Do mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki z odważonej mąki. Wymieszaj trzepaczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Resztę mąki wymieszaj w misce z solą, wbij jajko, dodaj śmietanę i masło. Przełóż do miski wyrośnięty zaczyn, wymieszaj a następnie zagnieć na stolnicy gładkie ciasto. Włóż je do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godz.

Farsz: Grzyby gotuj w wodzie przez 30 minut. Odcedź i wystudź. Następnie posiekaj jak najdrobniej.

Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż aż lekko zmięknie i zacznie się rumienić. Dodaj pieczarki i smaż 3 minuty. Dorzuć posiekane grzyby oraz listki rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Duś przez około 10 minut i wystudź. Dodaj ser sałatkowy i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkowuj na grubość około 4 mm. Wykrawaj kółka i nakładaj po łyżce farszu. Zlepiaj jak tradycyjne pierogi, brzegi możesz podociskać widelcem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180℃. Piecuchy smaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na wierzchu układaj listki szałwii lub posypuj sezamem i czarnuszką.

Piecz na środkowym poziomie przez 15-16 minut.

Składniki na dip zblenduj i gotowe!


*Wpis powstał we współpracy reklamowej z marką Baziółka.




4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! Myślisz, że wyjdą na mace bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Nie próbowałam robić na takiej więc ciężko powiedzieć, ale na pewno będzie się ciężej pracowało z ciastem na takiej mące.

      Usuń
  2. Przecudowne zdjęcia jedzenia! Nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można je zrobić dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń