Zapraszam na pysznie sycący obiad naleśnikowy. A tym razem naleśniki nadziałam farszem o smaku gyrosa :)
Składniki (4 porcje):
Ciasto:
- 150 ml. mleka
- 100 ml. wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 160 g. mąki pszennej
Nadzienie:
- 350 g. mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 4 łyżeczki kukurydzy z puszki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 200 g. sera żółtego
- po 1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- listki bazylii lub oregano
- 3 łyżki oleju
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj mikserem i odstaw na 5 minut.
Na dużej patelni lekko natłuszczonej olejem usmaż 4 duże naleśniki. Zdejmij je na talerz.
Na oleju smaż mięso mielone aż lekko się zrumieni. Dodaj wszystkie sypkie przyprawy i dopraw solą i pieprzem.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Papryki pokrój w małą kosteczkę, cebulę w piórka, kapustę grubo poszatkuj.
Na każdej połówce naleśnika połóż odrobinę startego sera, ułóż kolorowe papryki, cebulę, kukurydzę, mięso i kapustę. Przykryj całość większą ilością sera i zwiń w ciasny rulon.
Zwinięte naleśniki smaż 2-3 minuty na nieprzywierającej lekko natłuszczonej patelni. Odwracaj na drugą stronę, posyp resztą sera i smaż jeszcze 2 minuty.
Podawaj udekorowane ketchupem i majonezem oraz posypane świeżymi ziołami.
Fotografia kulinarna to sztuka, która rozbudza zmysły i apetyt. Każdy kadr smakuje jak doskonałe danie.
OdpowiedzUsuń