października 03, 2023

Naleśniki gyros



Zapraszam na pysznie sycący obiad naleśnikowy. A tym razem naleśniki nadziałam farszem o smaku gyrosa :)


Składniki (4 porcje):

Ciasto:

  • 150 ml. mleka
  • 100 ml. wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 g. mąki pszennej

Nadzienie:

  • 350 g. mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 4 łyżeczki kukurydzy z puszki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 200 g. sera żółtego
  • po 1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • listki bazylii lub oregano
  • 3 łyżki oleju



Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj mikserem i odstaw na 5 minut. 

Na dużej patelni lekko natłuszczonej olejem usmaż 4 duże naleśniki. Zdejmij je na talerz.

Na oleju smaż mięso mielone aż lekko się zrumieni. Dodaj wszystkie sypkie przyprawy i dopraw solą i pieprzem.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Papryki pokrój w małą kosteczkę, cebulę w piórka, kapustę grubo poszatkuj.

Na każdej połówce naleśnika połóż odrobinę startego sera, ułóż kolorowe papryki, cebulę, kukurydzę, mięso i kapustę. Przykryj całość większą ilością sera i zwiń w ciasny rulon.
Zwinięte naleśniki smaż 2-3 minuty na nieprzywierającej lekko natłuszczonej patelni. Odwracaj na drugą stronę, posyp resztą sera i smaż jeszcze 2 minuty.

Podawaj udekorowane ketchupem i majonezem oraz posypane świeżymi ziołami.





1 komentarz:

  1. Fotografia kulinarna to sztuka, która rozbudza zmysły i apetyt. Każdy kadr smakuje jak doskonałe danie.

    OdpowiedzUsuń