października 10, 2023

Crumble ze śliwkami i czekoladą



Jeden z moich ulubionych deserów na ciepło. Mega prosty w przygotowaniu i można go zrobić praktycznie z każdym owocem. Jako że mamy jesień, dziś oczywiście proponuję użyć śliwek. W zestawieniu z czekoladą smakuje bosko!


Składniki (2 porcje):

  • 30 g. mąki pszennej tortowej
  • 30 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g. zimnego masła
  • 60 g. cukru/ksylitolu
  • 200 g. śliwek
  • 40 g. gorzkiej czekolady
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • lody waniliowe do podania (opcjonalnie)




Obie mąki wymieszaj w miseczce, dodaj masło i cukier. Zagnieć ręką kruszonkę.

Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Wrzuć śliwki do dwóch małych naczynek do zapiekania (lub jednej większej jak ja). Posyp śliwki listkami rozmarynu, a następnie pastylkami lub pokrojoną gorzką czekoladą. Na wierzchu rozłóż kruszonkę.

Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut.

Podawaj na ciepło, najlepiej z gałką ulubionych lodów.



1 komentarz: