Jeden z moich ulubionych deserów na ciepło. Mega prosty w przygotowaniu i można go zrobić praktycznie z każdym owocem. Jako że mamy jesień, dziś oczywiście proponuję użyć śliwek. W zestawieniu z czekoladą smakuje bosko!
Składniki (2 porcje):
- 30 g. mąki pszennej tortowej
- 30 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g. zimnego masła
- 60 g. cukru/ksylitolu
- 200 g. śliwek
- 40 g. gorzkiej czekolady
- 1 mała gałązka rozmarynu
- lody waniliowe do podania (opcjonalnie)
Obie mąki wymieszaj w miseczce, dodaj masło i cukier. Zagnieć ręką kruszonkę.
Śliwki przekrój na pół i wyjmij pestki. Wrzuć śliwki do dwóch małych naczynek do zapiekania (lub jednej większej jak ja). Posyp śliwki listkami rozmarynu, a następnie pastylkami lub pokrojoną gorzką czekoladą. Na wierzchu rozłóż kruszonkę.
Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz 20-25 minut.
Podawaj na ciepło, najlepiej z gałką ulubionych lodów.
Twoje zdjęcia są niesamowicie smaczne!
OdpowiedzUsuń