października 07, 2023

Zupa z dyni

Zupa z pieczonej dyni


Sezon dyniowy w pełni, więc nie mogłam nie podzielić się z Tobą przepisem na pyszną zupę dyniową. Bardzo lubię ją przyrządzać, ponieważ wystarczy właściwie wszystko upiec w jednym naczyniu. Później już tylko zblendować z bulionem i można cieszyć się genialną jesienną zupką :)


Składniki (4-5 porcji):

  • 700 g. obranej dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 50 ml. oliwy z oliwek
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 40 g. masła
  • sól, pieprz
  • po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • 600-700 ml. bulionu warzywnego
  • grzanki do podania
  • olej z pestek dyni i ulubione kiełki do podania
  • płatki chili do posypania (opcjonalnie)

zupa z pieczonej dyni


Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Obraną dynię pokrój w dużą kostkę i wrzuć do naczynia do zapiekania. Na dyni rozłóż pokrojoną w cząstki cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dołóż też grube plastry pomidora malinowego. Całość polej oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wrzuć masło pokrojone w kosteczki i dodaj gałązki tymianku.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut.
Wyjmij z naczynia gałązki tymianku, a całą zawartość przełóż do garnka. Wlej ciepły bulion, dodaj kardamon, gałkę i imbir. Doprowadź do zagotowania i gotuj 3 minuty. Zblenduj na gładki krem.

Podawaj z grzankami i olejem z pestek dyni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz