Sezon dyniowy w pełni, więc nie mogłam nie podzielić się z Tobą przepisem na pyszną zupę dyniową. Bardzo lubię ją przyrządzać, ponieważ wystarczy właściwie wszystko upiec w jednym naczyniu. Później już tylko zblendować z bulionem i można cieszyć się genialną jesienną zupką :)
Składniki (4-5 porcji):
- 700 g. obranej dyni
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 50 ml. oliwy z oliwek
- 3-4 gałązki tymianku
- 40 g. masła
- sól, pieprz
- po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej
- 600-700 ml. bulionu warzywnego
- grzanki do podania
- olej z pestek dyni i ulubione kiełki do podania
- płatki chili do posypania (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Obraną dynię pokrój w dużą kostkę i wrzuć do naczynia do zapiekania. Na dyni rozłóż pokrojoną w cząstki cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dołóż też grube plastry pomidora malinowego. Całość polej oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wrzuć masło pokrojone w kosteczki i dodaj gałązki tymianku.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut.
Wyjmij z naczynia gałązki tymianku, a całą zawartość przełóż do garnka. Wlej ciepły bulion, dodaj kardamon, gałkę i imbir. Doprowadź do zagotowania i gotuj 3 minuty. Zblenduj na gładki krem.
Podawaj z grzankami i olejem z pestek dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz