Klasyczne placki rösti trochę urozmaiciłam pod jesienną nutę :) Do ziemniaków dodałam startą dynię, a całość podałam z również sezonowym jarmużem. Do tego ser pleśniowy i jajko sadzone i obiadek gotowy!
Składniki (2 porcje):
Placki:
- 230 g. obranych ziemniaków
- 230 g. obranej dyni
- 25 g. masła
- sól
- 1 łyżka masła do smażenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Oraz:
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 90-100 g. świeżego jarmużu
- 1,5 łyżki masła
- 2 jajka
- 50 g. sera pleśniowego
- 1 łyżka ziaren granatu (opcjonalnie)
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz
25 g. masła rozpuść i ostudź.
Obrane ziemniaki oraz dynię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj rozpuszczone masło i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj. Na patelni o średnicy dna około 18 cm. rozgrzej połowę masła i oliwy do smażenia. Wyłóż połowę wymieszanej masy i rozłóż po całym dnie. Ugnieć masę grzbietem łyżki.
Smaż około 8 minut aż placek mocno się zrumieni i przełóż delikatnie na drugą stronę (najlepiej przyłożyć do patelni duży talerz i odwrócić ją szybkim ruchem do góry nogami, a następnie placek zsunąć na patelnię).
Smaż jeszcze 6 minut aż placek zrumieni się z drugiej strony.
Tak samo usmaż drugi placek.
Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć posiekany czosnek i smaż krótko. Wrzuć porwany na kawałki jarmuż, dopraw solą i pieprzem. Duś około 3 minut.
Na pozostałym maśle usmaż 2 jajka sadzone.
Na placki nakładaj uduszony jarmuż, po jajku sadzonym, posyp serem pleśniowym, natką pietruszki i granatem.
To brzmi wyjątkowo smacznie i kreatywnie! Urozmaicenie klasycznych placków rösti startą dynią nadaje im nie tylko nowy smak, ale także jesienny charakter. Połączenie dyni z ziemniakami i jarmużem to świetny pomysł na danie pełne smaku i witamin.
OdpowiedzUsuń