października 22, 2023

Sernik dyniowy



Uwielbiam ten sernik. Przepięknie się prezentuje, bo jego kolor jest obłędny. Dynię w wypiekach właśnie najbardziej lubię w postaci serników :)


Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.):

Spód:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g. zimnego masła 
  • 75 g. drobniutko posiekanych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
Masa serowa:
  • 350 g. purée z dyni
  • 550 g. twarogu sernikowego
  • 50 g. cukru pudru
  • 60 g. cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
Lukier:
  • 60 g. cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z pomarańczy
Do ozdoby:
  • garść orzechów włoskich
  • świeżo starta skórka z pomarańczy




Spód: Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Wysyp na stolnicę. Dodaj posiekane drobno masło i siekaj nożem na jeszcze mniejsze kawałeczki. Wsyp orzechy i dodaj żółtka. Chwilę siekaj nożem, a następnie zagnieć rękami ciasto. Ciasto rozwałkuj na wielkość dna tortownicy i wylep go ciastem dokładnie. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 15 minut.

Masa serowa: Twaróg przełóż do dużej miski. Wsyp cukier puder i trzcinowy, dodaj esencję waniliową i żółtka. Miksuj mikserem przez minutę. Dodawaj po 1 łyżce purée z dyni i cały czas miksuj, ale nie za długo. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. 
Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wyjmij spód z piekarnika i wylej na niego masę serową, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz na poziomie środkowym lub jeden stopień niżej, grzanie góra-dół, przez 60 minut.

Po upieczeniu uchyl lekko piekarnik i pozostaw w nim sernik przez 20 minut. Następnie wyjmij i postaw na kratce do studzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstaw razem z tortownicą do lodówki na noc.

Po wyjęciu z tortownicy sernik polej lukrem (cukier puder miksuj mikserem przez minutę z sokiem z pomarańczy) i posyp skórką z pomarańczy oraz kruszonymi orzeszkami. Ozdób również połówkami orzechów.



2 komentarze:

  1. Jakiej średnicy formę Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest podane że tortownica 22 cm.

      Usuń