Uwielbiam ten sernik. Przepięknie się prezentuje, bo jego kolor jest obłędny. Dynię w wypiekach właśnie najbardziej lubię w postaci serników :)
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm.):
Spód:
- 200 g. mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g. zimnego masła
- 75 g. drobniutko posiekanych orzechów włoskich
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 350 g. purée z dyni
- 550 g. twarogu sernikowego
- 50 g. cukru pudru
- 60 g. cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 białka
Lukier:
- 60 g. cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z pomarańczy
Do ozdoby:
Spód: Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Wysyp na stolnicę. Dodaj posiekane drobno masło i siekaj nożem na jeszcze mniejsze kawałeczki. Wsyp orzechy i dodaj żółtka. Chwilę siekaj nożem, a następnie zagnieć rękami ciasto. Ciasto rozwałkuj na wielkość dna tortownicy i wylep go ciastem dokładnie. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 15 minut.
Masa serowa: Twaróg przełóż do dużej miski. Wsyp cukier puder i trzcinowy, dodaj esencję waniliową i żółtka. Miksuj mikserem przez minutę. Dodawaj po 1 łyżce purée z dyni i cały czas miksuj, ale nie za długo. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
Ubij pianę z 4 białek i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wyjmij spód z piekarnika i wylej na niego masę serową, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz na poziomie środkowym lub jeden stopień niżej, grzanie góra-dół, przez 60 minut.
Po upieczeniu uchyl lekko piekarnik i pozostaw w nim sernik przez 20 minut. Następnie wyjmij i postaw na kratce do studzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstaw razem z tortownicą do lodówki na noc.
Po wyjęciu z tortownicy sernik polej lukrem (cukier puder miksuj mikserem przez minutę z sokiem z pomarańczy) i posyp skórką z pomarańczy oraz kruszonymi orzeszkami. Ozdób również połówkami orzechów.
Jakiej średnicy formę Pani użyła?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane że tortownica 22 cm.
Usuń