Ten syrop to must have w sezonie dyniowym oraz chłodnych wieczorów. Przygotuj z jego dodatkiem aromatyczną rozgrzewającą herbatę lub słynną pumpkin spice latte. To też świetny pomysł na prezent własnej roboty :)
Składniki:
- 5 łyżek purée z dyni
- 1,5 szkl. wody
- 6-8 goździków
- 1-2 laski cynamonu
- 1-2 gwiazdki anyżu
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do rondelka wlej wodę i zagotuj. Dodaj purée z dyni oraz pozostałe składniki. Dobrze rozmieszaj i doprowadź do zagotowania. Gotuj na niewielkim ogniu 12-15 minut.
Syrop przecedź przez sitko i ostudź. Przelej do wyparzonej butelki lub słoika. Przechowuj w lodówce do 7 dni. Możesz też zapasteryzować.
Cześć, chciałam się zapytać czym fotografujesz, jakim obiektywem? Piękne zdjęcia, pozdrawiam :) Ola
OdpowiedzUsuń