Wystarczy 5 minut by cieszyć się tą wyjątkową herbatką i pigwy. Zamiast cukru użyć można ksylitolu czy miodu. Możne też dorzucić plasterek świeżej cytryny.
Składniki (2 porcje):
- 1 mniejsza pigwa
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 ziarna kardamonu
- 6 goździków
- 2 łyżki cukru
- 500 ml wrzącej wody
- 2 suszone plasterki pomarańczy (opcjonalnie)
Pigwę pokrój w małą kosteczkę (możesz ją wcześniej obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Ja część obrałam, a część zostawiłam ze skórką).
Wrzuć pigwę do rondelka, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, kardamon, goździki i cukier/ksylitol. Podgrzewaj na średnim ogniu 3 minuty aż pigwa puści sok i troszkę zmięknie. Do rondelka wlej wrzątek i zamieszaj. Rozlej do szklanek i opcjonalnie dodaj po plasterku suszonej pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz