listopada 25, 2023

Herbata pigwowa




Wystarczy 5 minut by cieszyć się tą wyjątkową herbatką i pigwy. Zamiast cukru użyć można ksylitolu czy miodu. Możne też dorzucić plasterek świeżej cytryny.


Składniki (2 porcje):

  • 1 mniejsza pigwa
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 ziarna kardamonu
  • 6 goździków
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml wrzącej wody
  • 2 suszone plasterki pomarańczy (opcjonalnie)



Pigwę pokrój w małą kosteczkę (możesz ją wcześniej obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Ja część obrałam, a część zostawiłam ze skórką).

Wrzuć pigwę do rondelka, dodaj pokruszoną gwiazdkę anyżu, kardamon, goździki i cukier/ksylitol. Podgrzewaj na średnim ogniu 3 minuty aż pigwa puści sok i troszkę zmięknie. Do rondelka wlej wrzątek i zamieszaj. Rozlej do szklanek i opcjonalnie dodaj po plasterku suszonej pomarańczy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz