Te babeczki wprost smakują świętami. W środku płynna czekolada, a na wierzchu obłędnie chrupiący cukier cynamonowy.
Składniki (10 szt.):
- 220 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Cukier cynamonowy:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Oraz:
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Każdego cukierka przekrój na pół.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, olej, mleko i esencję waniliową. Zmiksuj krótko mikserem, tylko do połączenia składników.
Do papilotek/foremek na babeczki nakładaj po dużej łyżce ciasta. Na ciasto połóż pół cukierka i przykryj kolejną łyżką ciasta. Wierzch przykryj sporą ilością cukru wymieszanego z cynamonem.
Babeczki piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz