grudnia 17, 2023

Babeczki z cynamonem i czekoladą



Te babeczki wprost smakują świętami. W środku płynna czekolada, a na wierzchu obłędnie chrupiący cukier cynamonowy.


Składniki (10 szt.):

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
Cukier cynamonowy:
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
Oraz:
  • 5 cukierków czekoladowych, najlepiej trufli




Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Każdego cukierka przekrój na pół.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę wymieszaj z drobnym cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, olej, mleko i esencję waniliową. Zmiksuj krótko mikserem, tylko do połączenia składników.
Do papilotek/foremek na babeczki nakładaj po dużej łyżce ciasta. Na ciasto połóż pół cukierka i przykryj kolejną łyżką ciasta. Wierzch przykryj sporą ilością cukru wymieszanego z cynamonem.

Babeczki piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz